(FOTO) Protest al avocaților, în fața Tribunalului Neamț

2

Aproximativ 50 de avocați au protest astăzi, 23 decembrie, în fața Tribunalului Neamț, pentru a atrage atenția asupra piedicilor puse în exercitarea profesiei și pentru a trage un semnal de alarmă față de nerespectarea principiilor esențiale de drept.

O astfel de mișcare are loc zilele acestea în aproape toată țara, fiind generată, printre altele, și de condamnarea avocaților Robert Mihăiță Roșu (5 ani de închisoare cu executare) și Corina Teodora Dicu (4 ani de închisoare cu suspendare) pentru săvârşirea unor infracţiuni în exerciţiul profesiei. Este vorba de celebrul dosar „Ferma Băneasa”.

Avocații au ieșit în stradă pentru că își doresc în primul rând respectarea dreptului la apărare, respectarea principiilor de drept. Este o mișcare generată de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în urma căreia doi colegi de-ai noștri de la București au fost condamnați în niște condiții care pentru noi ridică semne de întrebare. Nu suntem în măsură să comentăm considerentele care au stat la baza emiterii acestei decizii, însă o serie de aspecte de fapt care au reieșit în dosar ne-au dus la concluzia că în mediul justiției sunt probleme(…) Avocații din Neamț și cei din țară au mai multe nemulțumiri cu privire la actul de justiție. Ne dorim pentru noi respectarea unor principii care să își găsească aplicare faptică, să nu le mai găsim doar în cărți și să le vedem efectiv explicate. Ne dorim ca hotărârile judecătorești să rămână în circuitul civil și să nu poate fi contestate oricând și oricum, atât timp cât au rămas definitive. De asemenea, ne dorim respectarea dreptului la refacerea capacității de muncă. Noi nu avem niciodată concediu. În această perioadă, când lumea se pregătește de sărbători, noi primim comunicări de la instanțele de judecată, motivăm apeluri, redactăm întâmpinări și facem tot felul de acte de procedură pentru a ne respecta termenele procedurale.”, a declarat avocat Anca Sandu, decan al Baroului Neamț.

Revolta corpului avocaților din Baroul Neamț nu a fost generată, așa cum gresit au inteles mulți, de pronunțarea unei hotărâri judecătorești în baza căreia doi colegi avocați au fost condamnați penal. Revolta este generată de transformarea actului de justiție în ceva care nu mai are legătura cu dreptul, de știrbire a libertății de exprimare si libertății de a profesa atât în ceea ce îi priveste pe avocați, cât și în ceea ce îi priveste pe magistrati, de desființarea stabilității hotărârii judecătorești prin negarea validității unei sentințe definitive si irevocabile. Este o revoltă veche, dar care acum este vizibilă tocmai din cauza gravitații crizei pe care Justiția română o traversează.
Nu am cerut imunitate în fata legii, am cerut dreptul de a munci, de a fi respectați ca parteneri cu drepturi egale in sistemul judiciar, dreptul ca munca noastră sa nu fie calificata drept colaborare cu infractorii sau săvârșire de infracțiuni. Am cerut ca prezumția de nevinovăție să nu ramana in stadiul de basm si ca legea sa se aplice egal, nediscriminatoriu, fără ingerinței, fără presiuni, fără manipulări.
În condițiile în care CEDO a sancționat în repetate rânduri încălcarea drepturilor avocaților ( cauza Nikula contra Finlandei, cauza Kyprianon contra Ciprului, cauza Niemetz contra Germaniei) România continuă să mențină avocatul într-o poziție de inferioritate, să il marginalizeze, să acrediteze ideea ca exercitarea acestei profesii este o infracțiune.
E o revoltă legitimă si exprimarea ei în spațiul public e dovada că noi, avocații, nu vom tolera ca Justiția din România sa devină o forma de represiune impotriva celor care <nu merg cu valul>”
, a menționat și avocata Amalia Vlad.

Mişcarea de protest a avocaților va cuprinde, pe lângă protestul din fața sediului Tribunalului, şi purtarea de banderole albe până în 16 ianuarie,  dată la care completul Înaltei Curți de Casație si Justiție, potrivit legii, ar trebui să motiveze hotărârea judecatorească generatoare a manifestărilor publice actuale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Elena Tihenea spune

    Felicitări avocaților nemțeni care nu se lasă „duși de val” . În sfârșit se spune lucrurilor pe nume în legătură cu ceeace se întâmplă în justiție.

  2. Stefan spune

    E foarte bine ca protesteaza, insa doamnele si domnii avocati ar trebui sa se uite si prin propria curte, unde au destui fani ai „statului de drept”, ai lui Danilet si multi colegi care actioneaza in „duet” – avocat -politist, avocat -procuror sau avocat-judecator…Pana acum au tacut fiindca , mai ales sefilor lor, le-a convenit situatia!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate