#Piatra-Neamț NU trebuia să se întâmple!

1

„A fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze.” – Klaus Iohannis, 4.11.2015, după Colectiv. Guvernul a demisionat, iar istoria s-a repetat.

De 30 de ani România merge pe regim de avarie. În toate domeniile. Mai puțin în domeniul incompetenței, mai puțin în domeniul administrării banului public, mai puțin în domeniul asumării unei vini. În aceste domenii nu se merge în regim de avarie, ci cu toate motoarele pornite.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus după tragedia de la ATI Piatra-Neamț că „pentru situația de peste 30 de ani și pentru (…) neimplicare cred că suntem toți vinovați în această țară, nu doar sistemul medical și nu doar autoritățile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală.”

Eu, ca cetățean, îmi asum vina că m-am născut în România. Îmi asum vina că am ales să rămân în România. Îmi asum vina că mi-am pus încrederea în democrația de după ’89 și în ideea că reprezentanții noștri în Guvern, în Parlament, în structurile de conducere ale statului vor lua cele mai bune decizii pentru noi. Pentru că așa funcționează democrația.

Îmi asum vina că în ianuarie 2012 la temperaturi de -20 de grade am ieșit în stradă pentru Raed Arafat. Îmi asum vina că am avut încredere că acest lucru va ajuta sistemul medical.

Îmi asum vina că am crezut că ce s-a întâmplat la maternitatea Giulești nu se va mai repeta. Îmi asum vina că am crezut că ce s-a întâmplat la Colectiv nu se va mai repeta și îmi asum vina că am crezut că la Piatra-Neamț așa ceva nu este posibil. Și iată că „a fost (din nou) nevoie să moară oameni.”

Îmi asum vina că am fost un om naiv și că nu am competențe de verificare a bunei funcționări a tot ceea ce se întâmplă în România. Aceasta poate fi scuza mea.

Dar voi, voi cei care ați trecut direct prin aceste precedente, voi cei care v-ați uitat în reluare la filmulețele cu oamenii arși de vii de la Colectiv ca să învățați din greșeli, voi cei care știți foarte bine cum sunt spitalele din România și le-ați transformat în bombe cu efect întârziat, punând în spinarea medicilor care vor să salveze vieți responsabilitatea crizei COVID, voi ce scuză aveți?

Ce scuză aveți când i-ați auzit pe medici vorbind despre supraaglomerare, despre personal la limita oricărei capacități umane de funcționare, despre condițiile din spitale, despre spitalele vechi de zeci de ani cu infrastructură care nu se putea plia în veci pe cerințele transformării în spitale COVID cu secții de ATI la capacitate maximă și nu ați făcut nimic?

Ce scuză aveți când ați rupt presa în două cu spitalul de la Lețcani și căutat nod în papură despre stația de oxigen, pentru că mergea ca temă de campanie și nu ați făcut nimic? Ce scuză aveți când, ca minister al Sănătății, ați avut spitalul județean de la Piatra-Neamț pe mână și ați putut afla exact ce probleme sunt aici, știați că nu sunt circuite optime, și nu ați făcut nimic? Ce scuză aveți să folosiți propaganda cu stația de oxigen de la Lețcani, dar pe cea de la Piatra-Neamț nu ați verificat-o? Ne-am săturat de dublă măsură! Verificați tot!

În al treisprezecelea ceas, aflăm din presă că s-au aprins beculețele unora și a trebuit să moara IAR oameni ca să se înceapă verificarea bunei funcționări a secțiilor ATI de prin țară. Șocant, dar adevărat:

„Am vorbit în seara aceasta cu directorii spitalelor din subordinea primăriei și le-am cerut să se verifice duminică și luni, cu sprijinul ISU, buna funcționare a instalațiilor de oxigen și a celor electrice, dar și a procedurilor de intervenție în caz de incendiu. Pacienții și cadrele medicale trebuie să fie în siguranță, pentru ca toate puterile lor să se poata concentra pe lupta cu virusul SARS-CoV-2, care a produs deja prea multă durere”, a transmis Dominic Fritz, primarul Timișoarei, presei.

Am trecut prin Giulești, prin Colectiv și a trebuit să se întâmple și Piatra-Neamț, a fost nevoie să moară, din nou, oameni nevinovați ca CINEVA să se gândească la faptul că secțiile ATI pot fi un pericol.

În România nu mai trebuie ca mortul să fie mereu de vină. Acel mort este mama, fiica, sora, soția, tatăl, fiul, fratele, soțul cuiva.

Cei care rămân în urma acestor tragedii, doar cu durere și amintiri, ce vină au, domnule Tătaru?

După Giulești și Colectiv, ce s-a întâmplat la Piatra-Neamț nu are scuză. Pe acești oameni care au pierit într-un loc care trebuia să îi vindece nu îi mai poate aduce nimeni înapoi, dar cu orice preț trebuie salvați supraviețuitorii.

După #Giulești și #Colectiv, #Piatra-Neamț NU trebuia să se întâmple!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Oleaca spune

    Vina este a acestui guvern cat si a lui Iohannis care doresc prin toate mijloacele sa fie la putere .
    Foarte bun articolul de mai sus.,, Dumnezeu sa-i ierte , pentru sufletele care au decedat !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate