Sprijinirea copiilor invizibili

0

Instituţia Prefectului – judeţul Neamţ, alături de U.N.I.C.E.F. România,  în vederea  suplimentării capacităţii autorităţilor locale de a se implica şi de a susţine protecţia copiilor, sănătatea, educaţia acestora şi pentru a scădea presiunea asupra serviciilor specializate ale statului au decis prelungirea pentru încă un an, a proiectului „Sprijinirea copiilor invizibili”, pentru un număr de opt primării din judeţul Neamţ. În acest proiect dedicat prevenirii separării copilului de familie, s-a avut în  vedere în special zonele rurale deficitare în asigurarea serviciilor sociale. Primăriile care vor beneficia şi în acest an sunt: Bahna, Boghicea, Oniceni, Dragomireşti, Români, Săbăoani, Tămăşeni şi Bîra.


Implementarea proiectului “Sprijinirea copiilor invizibilii” în 2012 se bazează pe experienţele şi lecţiile învăţate în decursul anului 2011. Proiectul este susţinut tehnic și financiar de Reprezentanţa UNICEF România şi este implementat cu sprijinul tehnic şi administrativ al Instituţiei Prefectului – judeţul Neamţ şi al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.

Proiectul păstrează scopul iniţial de a contribui la creşterea impactului politicilor de protecţie socială asupra celor mai săraci şi excluşi social dintre copiii şi familiile vulnerabile din România, precum şi obiectivele – dezvoltarea capacităţii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii bazate pe comunitate, eficace şi eficiente şi consolidarea strategiei naţionale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizării acesteia şi aducerii serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari şi de nevoile lor.

UNICEF România continuă asigurarea plăţii persoanei cu atribuţii de asistenţă socială de la nivelul celor opt comune care a fost angajată şi în decursul anului 2011. Această persoană poate fi înlocuită numai pe baza unui justificativ scris din partea primăriei comunei respective şi în strânsă consultare cu supervizorul de proiect din cadrul DGASPC, reprezentantul Instituţiei Prefectului şi managerul de proiect UNICEF. În măsura în care o astfel de persoană este deja angajată în structurile primăriei şi va putea implementa activităţile conform obiectivelor proiectului, UNICEF România va putea asigura în continuare remunerarea acesteia, luând în considerare o ajustare corespunzătoare a normei întregi.

Este esenţial  să facem eforturi în vederea asigurării durabilităţii reformelor în domeniul protecţiei copilului, sănătăţii şi educaţiei. Trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor  care trăiesc în sărăcie şi fac parte  din grupurile cele mai defavorizate. Pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme, U.N.I.C.E.F. România  a iniţiat, anul trecut, Programul de Ţară 2010 – 2012 în domeniul protecţiei copilului cu componenta „Parteneriat pentru  incluziune socială”. Prin proiectul mai sus menţionat, un număr de zece comunităţi rurale au primi sprijin în sensul completării resursei umane din primărie prin angajarea unui asistent social. Pregătirea acestuia într-o primă fază şi finanţarea cheltuielilor legate de activitatea pe un an de zile a fost asigurată de U.N.I.C.E.F. Această persoană a avut o relaţie contractuală cu organizaţia U.N.I.C.E.F., dar a lucrat în cadrul primăriilor, alături de echipa celor din comunitatea respectivă.

 Instituţia Prefectului  îşi  exprimă în continuare disponibilitatea de sprijin în astfel de proiecte, care vin în întâmpinarea cetăţenilor, mai ales cunoscând ajutorul pe care l-a primit de la U.N.I.C.E.F. în diferite ocazii cum au fost momentele grele ale inundaţiilor din anii 2008 şi 2010.” a spus prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate