Se impune STARE DE URGENȚĂ ÎN ROMÂNIA?

1

Avocatul Poporului a solicitat pe 12 martie instituirea stării de urgență, în contextul pandemiei de Coronavirus, în România. Solicitarea a fost adresată Președintelui României care este cel ce poate declara starea de urgență cu încuviințarea Parlamentului României, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii exercițiului unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.”, se arată în solicitarea Avocatului Poporului.

Click aici pentru a citi OUG nr. 1/1999.

Ce spune Constituția:

Art. 93 – Măsuri excepţionale

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

La această oră, mai multe țări din lume au declarat stare de urgență pentru a combate criza pandemiei de Coronavirus.

În această seară, Donald Trump a decretat starea de urgență în SUA: „Europa a fost desemnată principalul focar. De astăzi suspendăm intrarea în SUA a străinilor care s-au aflat în Europa în ultimele 14 zile. Dezlănțuim puterea guvernului federal și deblocăm 50 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva coronavirusului”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dorel Haralamb spune

    Se pare că e singura soluție pentru realizarea rapidă a achizițiilor necesare acum, nu peste câteva luni. Și pentru a frâna răspândirea virusului. Chiar dacă prin asta se încurcă… alegerile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate