Autodemascare fără precedent în politica românească, generată de COVID-19

0

Cu săptămâni în urmă, în timp ce noul coronavirus era departe de România, mediul on-line se umpluse de variațiuni creative ale poantei cu aducerea unui chinez din Wuhan în Parlament, scopul fiind limpede ca lumina zilei. În loc de chinez, „bucuria” a adus-o un senator PNL. La ora la care scriu se zice că ar fi confirmat un al doilea parlamentar „deținător” de COVID-19, însă el neagă cu strășnicie.

Reacția lui Ludovic Orban sparge toate audiențele. Membrii Biroului Permanent Național și senatorii PNL intră în autoizolare timp de 14 zile fără a aștepta ancheta epidemiologică standard. Orban a recomandat aceeași măsură gazetarilor după ce i-a chemat la o încă conferință de presă. O inconștiență desăvârșită, imposibil de compensat prin grija de a le recomanda să ceară diagnosticarea pe cont propriu. Pe această linie, cu toate că poporului i s-a spus că nu se face testare la cerere, Orban vrea ca ministrul Sănătății să creeze un mecanism prin care peneliștilor vizați să li se preleveze probe pentru diagnostic rapid. Fiindcă rasa asta de politicieni probează o solidaritate ordinară când vine vorba de privilegiile proprii, a ieșit la interval și Victor Ponta decretând că toți parlamentarii care vor să fie prezenți la următoarea ședință de plen pentru învestirea unui guvern trebuie testați medical cu prioritate. Să nu se transforme tocmai sărăcuții de ei într-un focar ambulant, așa zicea.

Pentru moment, nu există informații certe despre acțiunile așteptate a viza armata de funcționari parlamentari și guvernamentali. Probabil s-au prins că nu le ajung nici kit-urile din toată țară. Restul poporului constată șocat că a devenit cu adevărat un rest, dacă nu adevărat balast care incomodează măreața clasă politică autohtonă. Indiferent că vorbim de băștinași sau diasporeni, ei n-apucă teste decât în condițiile general valabile și cunoscute.

Favorizarea prin ei înșiși a celor descriși mai sus se constituie într-o autodemascare fără precedent, o sfidare explozivă, ale cărei consecințe sunt imposibil de prezis. Și-așa accesul la Sănătate e cum e pentru românul de rând. Mânia populară va fi foarte greu de controlat. Decretarea stării de urgență, cea atât de invocată și dezbătută în ultimele ore, riscă să inflameze cu totul societatea tocmai din cauza credibilității pierdute de către cei care o vor gestiona. Dacă Orban se mulțumea să remită un simplu comunicat privind autoizolarea fără privilegii, dacă Ponta își înghițea limba, poate că deciziile și acțiunile următoare vor fi fost altfel acceptate. Așa însă, urmărim știrile cu testările de urgență, peste rând, efectuate în Parlament. Eventual, fără pic de furie, desigur, ne dăm seama că un guvern validat, oricât de defect e Cîțu, era mai bun în aceste momente decât unul cu puteri limitate. Uneori e de preferat o decizie proastă, decât niciuna, iar pentru a înțelege această socoteală nu e nevoie să fii neapărat antreprenor cu experiență. E suficient să ai minte.

Viorel COSMA

P.S. Autoizolarea deputatului Leoreanu și a senatorului Țapu-Nazare, în Capitală, e fix ultima noastră grijă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate