Primarul Dragoș Chitic – verificări privind aplicarea măsurilor pentru prevenirea infectării populației cu Covid-19

0

Primarul Dragoș Chitic a verificat astăzi, 11 martie, modul în care sunt puse în aplicare deciziile luate la nivelul municipiului Piatra-Neamț privind măsurile suplimentare pentru prevenirea  infectării populației cu noul coronavirus Covid-19 referitoare la mijloacele de transport în comun, telegondola, Baia Comunală, Piața Agroalimentară Centrală, Direcția de Taxe și Impozite a Municipiului Piatra-Neamț, Biroul de Relații cu Publicul din primărie, Serviciul de Evidența Persoanei.

Toate mijloacele de transport public de persoane sunt dezinfectate de către firmele care operează în contract cu Urbtrans, la fiecare sfârșit de program. Sunt afișate în fiecare mijloc de transport public regulile care trebuie respectate de călători pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul Covid-19. Șoferii sunt dotați cu materiale dezinfectante care sunt folosite ori de câte ori este nevoie. Nu sunt  înregistrate aglomerări în mijloacele de transport în Piatra-Neamț, ca efect al închiderii școlilor, dar și al faptului că o parte a populației a renunțat la deplasările care nu sunt absolut necesare. Urbtrans monitorizează zilnic punerea în practică a măsurilor stabilite de municipalitate în privință mijloacelor de transport în comun.

Telegondolele sunt dezinfectate zilnic la finalul programului, la momentul retragerii în garaj. În funcție de evoluția situației generate de coronavirus și tinând cont  de faptul că a scăzut mult numărul de călători cu telegondola, pentru a preveni infectarea celor care le folosesc, luăm în calcul inclusiv oprirea funcționării telegondolei pentru o perioadă determinată de timp.

Piața Agroalimentară Centrală și piețele de cartier au fost dotate cu dispensere pentru dezinfectant și se aplică măsuri suplimentare de dezinfectare a incintelor în care are acces publicul.

La Direcția de Taxe și Impozite se dezinfectează suplimentar, periodic, spațiile destinate publicului și s-a limitat accesul în spațiul destinat publicului la un număr de maximum 20 de persoane. Recomandăm contribuabilor să folosească sistemele de plată online, accesând  platforma www.ghiseul.ro, pentru a evita aglomerația la ghișee.

La Serviciul de Evidența Persoanei s-a montat în holul de așteptare dispenser pentru dezinfectant, iar administratorul clădirii Forum Center dezinfectează zilnic clădirea, îndeosebi spațiile destinate publicului. S-a luat, totodată, măsura de a limita accesul persoanelor în birourile pentru depunerea documentelor la maximum două persoane simultan.

Toate spațiile primăriei, ale direcțiilor subordonate și ale societăților consiliului local în care se desfășoară activități cu publicul sunt dezinfectate suplimentar și au afișate regulile de protecție pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

La Biroul de Relații cu Publicul al primăriei se face dezinfecție cel puțin o dată pe zi și a fost limitat numărul de persoane care au acces simultan la maximum 10. S-a luat, totodată, măsura interzicerii accesului publicului în birouri, discuțiile funcționarilor cu publicul putând avea loc doar la Biroul de Relații cu Publicul al primăriei (camera 20).Ținând cont de hotărârea luată astăzi la nivel național, începând de joi, 12 martie, și până în data de 31 martie vom decala programul de lucru al salariaților din primărie și instituțiile publice pentru a evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun, așa cum precizează hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Am decis anularea unor manifestări organizate sau sprijinite de municipalitatea pietreană; de exemplu, Festivalul de Folk „Turn Folk”, care trebuia să aibă loc în perioada 21-22 martie la cinematograful Mon Amour. Luăm, de asemenea, în calcul anularea festivalurilor tradiționale programate pentru primăvăra acestui an, respectiv Sărbătoarea Curții Domnești, Festivalul Dacic Petrodava s.a.

De mâine, va începe dezinfectarea tuturor spațiilor unităților de învățământ publice din oraș, profitând de faptul că sunt închise, pentru ca în momentul în care vor fi reluate cursurile, să nu existe risc de infectare a elevilor, copiilor din creșe și grădinițe sau a cadrelor didactice cu virusul Covid-19. Dezinfecția va fi realizată de către societatea Consiliului Local Piatra Neamt – Salubritas, autorizată să realizeze astfel de operațiune, cu fonduri alocate din bugetul Primăriei Piatra-Neamț.

Ca măsură suplimentară, s-a decis dezinfectarea spațiilor de joacă publice din oraș, masură care va fi pusă în aplicare începând de mâine, intervențiile fiind programate a fi realizate noaptea, începând cu ora 21:00. Locurile de joacă vor fi dezinfectate tot de către societatea consiliului local, SC Salubritas, din fonduri asigurate de primăria pietreană.

În funcție de evoluția situației, putem stabili măsuri suplimentare care să prevină infectarea cu noul coronavirus. Suntem în contact permanent cu Instituția Prefectului Județului  Neamț și cu Direcția de Sănătate Publică pentru a putea interveni cu operativitate cu orice masură suplimentară privind gestionarea eficientă a situației generate de coronavirus.

„Reiterez apelul către populația orașului să-și păstreze calmul, să aibă un comportament rațional, să  înțeleagă că aceste măsuri sunt absolut necesare acum, ne protejeaza pe toți, previn și limitează o posibilă infectare a cetățenilor cu noul coronavirus . De asemenea, reamintesc  faptul că măsurile de igienă personală și regulile stabilite pentru evitarea infectării cu noul coronavirus reprezintă una dintre cele  mai bune soluții de evitare a infectării. Îi asigur pe pietreni că suntem în alertă, mobilizați la maximum  privind această problemă și pregătiți să intervenim cu toate măsurile necesare pentru a proteja populația. La acest moment nu există nici în Piatra-Neamt și nici în județul Neamț nicio persoană infectată cu noul Coronavirus Covid-19” a declarat primarul Dragoș Chitic.

  • Comunicat de Presă, Primăria municipiului Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate