SILVIA MĂNDĂȘESCU, nominalizată la categoria Sănătate în cadrul Galei Ambasadorilor Nemțeni 2020

0

Cetățenii județului Neamț trebuie să își cunoască elitele, să știe cine sunt cei care „răsar“ an de an din mijlocul lor și reușesc să facă din ținutul nostru unul despre care se aude în țară și în străinătate. Ca o datorie față de cei care se implică, față de cei care „strălucesc“ grație muncii asidue și din dorința de a-i cunoaște, membrii Consiliului Consultativ în domeniul Tineretului au inițiat un nou proiect prin care se urmărește identificarea celor mai buni dintre nemțeni, în diverse domenii de activitate: Gala Ambasadorilor Nemțeni.

Doctor endocrinolog, cercetător, umanist dedicat – sunt câteva atribute ale Silviei Măndășescu. A absolvit Facultatea de Medicină la Iași în anul 1977 și  ulterior se specializează în medicina endocrinologică, în paralel desfășurând activități de voluntariat.

Dezvoltă un interes și o pasiune pentru cunoașterea cauzelor, identificarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat și se specializează în  bolile metabolice și de nutriție. Acordă un interes deosebit educației pacienților diabetici, element important și crucial pentru evoluția acestei maladii. Urmează cursuri și se specilizează în seinologie și ecografie endocrină, precum și patologie osoasă.

Are pe parcursul curricular o intensă activitate de cercetare recunoscută ca atare de organismele profesionale din domeniul medicinii. Activitatea sa profesională este salutar completată de literatură și poezie, precum și de jurnalistică.

***

Autobiografie

Mă numesc Silvia Măndășescu , m-am născut în orașul Roman , la locul confluentei dintre Moldova și Siret unde am parcurs toate etapele școlare , absolvind liceul în 1971 , an în care am devenit și studentă a Facultății de Medicina Gr.T.Popa din Iași .

Am terminat facultatea cu 9.48 în 1977 devenind medic coordonator al stației de salvare din Roman .

În paralel am desfășurat și activitate de voluntariat însecția de medicina interna lucrând împreună cu dr.Theodor Ghiviriga și Petru Toporaș. Doi ani mai tărziu am devenit medic de medicinageneralala dispensarul numărul 5.

În 1980 am susținut la nivel national concursul de secundariat continuandu-mi formarea profesionalăîn domeniul endocrinologiei în Institutul CI Parhon din București, apoi în Clinica de Endocronologie Iași sub indrumarea doamnei profesor Pencea Vera.

În 1983 am revenit în Roman ca medic specialist endocrinolog desfășurând activitate atât în spital cât și în ambulatoriu de specialitate preluândși diabetul zaharat.

Constatând că patologia metabolică depășește noțiunile pe care mi le furnizase studiul endocrinologiei am dorit permanent să-mi completez cunoștințele și să urmez a doua specialitate – diabetul zaharat, ceea ce s-a si întâmplatmaitărziu atunci cândlegislația a permis acest lucru.

Între timp m-am înscris la doctorat cu o temă care era mai largă și reunea ambele specialități « Obezitatea și implicațiile ei endocrino-metabolice » având ca îndrumător pe prof.dr. Eusebie Zbranca dar și prof. Constantin Dumitrescu de la Clinica de Diabet zaharat și boli metabolice și nutriție – Ioan Cantacuzino București.

Activitatea de cercetare a durat 7 ani cuprinzând un lot martor și loturi de studiu tratate cu dietă și suplimente alimentare și respectiv dieta și sibutramina . Examenul a fost absolvit cu 10 în fata unei comisii de 5 membri alcătuită din : prof.dr. Eusebie Zbranca (Facultatea de MedicinaIași) , prof. Dr.Constantin Dumitrescu (Facultatea de Medicina , București) , prof. Dr.Rusu Valeriu (Facultatea de Medicina Iași) , prof. Dr.Lungu Grigore (Facultatea de Medicina Timișoara) , prof.dr. Vasilescu Gheorghe (Facultatea de Medicina Târgu Mureș) .

Am încercat în permanență să actualizez cunoștințele de endocrinologie și diabet șisă le implementez la locul de munca pe care îl aveam . Astfel am colaborat cu șefa laboratorului chimist Elena Popovici pentru a se lucra 17 OH și 17 CS culegând melci din pădurea de la Gâdinti urmând să extragem sucul de Helix pomatia necesar pentru determinările de laborator .

Era o premieră pentru spitalul Municipal Roman și eram foarte mandră de aceasta. Se întâmpla în 1983-1984 când aceste investigatii se efectuau cu sincope chiar și in Clinica Endocrinologică din Iași.

Am organizat sala de gimnastică de la Spitalul Vechi pentru kinetoterapia pacienților supraponderali , dar și a celor cu diabet zaharat .

Inițial am lucrat cu 3 asistente și o infirmieră ajungandu-se ulterior la un colectiv de peste 20 persoane dintre care 20 erau femei și un singur bărbat – domnul asistent Puiu Costea .

Ne-am mutat în spitalul nou, sub conducerea de atunci – dir. Dr. Dan Gabriel Arvătescu, unde a reînceput munca de organizare și igienizare cât și de creștere a nivelului educațional al pacienților întrucât educația în diabetul zaharat reprezinta piatra de temelie în evitarea constituirii complicațiilor cronice micro și macro angiopatice ale acestei afecțiuni metabolice.

Am condus timp de peste 30 de ani un colectiv de 20 de cadre medii și infirmiere , încercând să înțeleg problemele de familie ale fiecăreia în parte, dar și să le sprijn în evoluția profesională obligatorie pentru fiecare .

Am încercat modernizarea secției cu ajutorul sponsorilor din oraș și atragerea unor investigații de top în domeniul diabetului zaharat (monitorizarea continuă a glicemiilor) atât cu sprijinul conducerii spitalului cât și cu sprijinul firmelor de medicamente. Numărul de consultații efectuate în perioada 1986 pana in prezent a fost de aproximativ 90.000, conform registrelor de consultații, asta însemnând că acești oameni au trecut prin fata ochilor mei , prin mâinile mele și mai ales prin mintea mea , de ce să nu spun, și prin sufeletul meu.

M-am înscris la cursul de însușire a diabetului la copil care s-a derulat pe o perioada de 10 ani la Timișoara, cate doua săptămâni anual și apoi la Buziaș sub îndrumarea profesorilor Harry Dorchi de la spitalul Regina Fabiola Bruxelles și a profesorului Steward Brinck de la clinica Mayo din Statele Unite . La final , Ministerul Sănătății nu a aprobat ca medicii de medicină generală să se ocupe de îngrijirea copilului diabetic, diagnosticarea cazurilor de copii cu diabet zaharat și inițierea tratamentului fiind centralizate pentru întreagă Moldovă la Spitalul Sfânta Maria din Iași.

De asemenea m-am înscris la cursul de sexologie în Institutul Endocrinilogic C.I Parhon și la cursul de Seinologie efectuat cu profesorul Cupceancu reușind să implementez termografia mamară în spitalul municipal de urgență Roman .

Timp de 20 ani am efectuat împreună cu ing. Măcărescu termografii mamare care reprezentau un screening atât pentru mastozele chistice cât și pentru cancerul mamar , fiind de folos câtorva sute de femei cu această patologie.

Ulterior m-am înscris la cursul de ecografie endocrină absolvit tot în cadrul Institutului Endocrinologic C.I Parhon cu conferențiarul doctor Daniel Grigorie și conferențiar doctor Emilia Gudovan.

Traseul profesional m-a determinat să urmez și cursul de patologie osoasă care a fost efectuat pe parcursul mai multor module sub conducerea prof. Dr. Galesanu Corina la Facultatea de medicină și farmacie Iași.

Fiind necesară și prezența vocii pacienților diabetici ,am înființat și Asociația de pacienți: « Strop de miere » numind ca președinta o pacienta , doamna Enasel Dorina care s-a ocupat de obținerea sediului pentru asociația pacienților și împreună ,eu, în calitate de vicepreședinte am organizat diverse manifestări cu specialiști în sănătate, psihologi , economiști, pentru orientarea profesională a pacienților tineri cu diabet zaharat tip I care erau rejetati de pe piața muncii .Am organizat anual , pe 14 noiembrie , manifestările de ziua internațională a persoanelor cu diabet zaharat (cazuri noi), manifestări atât la sediu cât și în diverse puncte farmaceutice din oraș în scopul depistării active atât a diabetului zaharat , (cazurile noi )cât și a complicațiilor micro și macro angiopatice ale acestora.

În anul 1996 am făcut parte din grupul de medici din județul Neamț care urma să devinăjudeț pilot pentru implementarea informaticii medicale , la cursul de informatica medicală de la MISE Praga. Cu acest prilej am prezentat la finalul cursului lucrarea : Model computerizat de prelucrare a dermatoglifelor în disgeneziile gonadale , lucrare premiată cu care ulterior am participat la congresul european de informatică medicala de la Harrogate (1998) , Anglia și ulterior la Congresul Mondial de informatica medicala de la Seoul , Koreea de Sud. (1999).

Am participat activ la toate congresele naționale , europene și internaționale , atât de endocrinologie cât și de diabet susțînând lucrări sub formă de poster , iar alteori lucrări în plen , dintre care spicuiesc doar câteva : Cursul International ”Diabetes în childhood and adolescences” – al VII-lea curs postuniversitar East European – Timișoara 1995, Curs E.F.E.S Romania – Curs de Endorinologie Clinica București 1997,  Curs E.F.E.S Romania – Curs de Endorinologie Clinica București 2001 , am obținut certificat de membru din partea American Diabetes Association Professional Section în 2004 ,am participat la cursul EPODE – Ensemble prevenons l’obesite des enfants, participare în calitate de nutriționist la proiectul « Mai mult gust, mai multa savoare » , urmărind intensificarea consumului de legume și fructe în rândul copiilor , femeilor gravide și persoanelor de vâstră a treia , proiect implementat de PRAIS Corporations și Compania Ligaris din Franța în doua orașe din Romania – Roman și Medgidia

Am apărut în Enciclopedia “Who’s Who în Romania – Medical” –ed. Pegasus Press, 2006, București,.

În paralel cu activitatea strict profesională am fost implicată și în calitate de vicepreședinte a Filialei de Istorie a Medicinei din Roman în perioada 2006 – 2010, iar în perioada 2008-2016 am fost desemnată președintă Comisiei de Etica și Disciplina a spitalului Municipal de Urgenta Roman timp de doua legislaturi.

Concomitent am desfășurat și activitate socială în urbea mea natală astfel : am inițiat și participat la Campania de depistare a gușii endemice în scoli în colaborare cu ceilalți endocrinologi din oraș , dr.Gheorghiu Cornelia și dr.Damaschin Viorica , alaturandu-ne Clinicii de Endocrinologie Iași (prof. Carmen Vulpoi) pentru măsurări antropometrice și ecografice.Datele au fost comunicate în cadrul congresului national de endocrinologie și au fost utile registrului de gușa endemica din Romania .

Am participat la programul de depistare a obezității juvenile în scoli , activitate de voluntariat, efectuatăprin măsurători antropometrice în cabinetele școlare din Roman și din teritoriile arondate –Cotu Vameș și Horia cu selectarea copiilor având dimensiunile sub medie cu sprijinul Catedrei de Pediatrie din Iași care ne-a sprijinit cu studenții în practică . Au fost decelați cu acest prilej și copiii cu talie mica la naștere, implementandu-se monitorizarea lor de către medicii de familie .

Toți acești copii au fost ulterior preluați de cabinetul de endocrinologie spita , dirijați în Clinica Endocrinologica Iași pentru investigații de specialitate, iar apoi monitorizați corespunzător în teritoriu.

În urma participării la cursurile EPODE de la Bruxelles, am atras fonduri de la Comisia Europeană de monitorizare a obezității juvenile cu urmărirea copiilor din clasa a III-a din nouășcoli romașcane și a persoanelor instituționalizate din două centre de sanatate prin Centrul Casa Pâinii , pentru implementarea unor obiceiuri alimentare sănătoase atât la vârste fragede cât și la vârste înaintate în scopul evitării complicațiilor afecțiunilor metabolice si cardiovasculare. Programul s-a derulat pe un an și jumătate cu fonduri europene obținute de compania Prais în colaborare cu Primăria Roman și restaurantul United Pub. Rezultatele acestei campanii derulate au fost favorabile constatandu-se schimbarea obiceiurilor alimentare , mai ales la copiii cu vârstă cuprinsă intre 10-11 ani și în familiile lor.

Fac parte de 3 ani din clubul Rotary care urmărește activități filantropice și de binefacere în mijlocul comunității romașcane. Astfel au fost ajutate familii nevoiașe , au fost efectuate campanii de impadurire , s-a achiziționat un pian la Biblioteca George Radu Melidon , s-a executat statuia Al. I Cuza din fata scolii care îi poarta numele, iar în anul 2020 s-a inițiat proiectul pentru achiziționarea unui aparat pentru măsurarea osteodensitometriei osoase – dexa pentru Spitalul Municipal de Urgenta Roman. În acest an am fost desemnata Președinta clubului Rotary , iar obiectivul principal este ducerea la îndeplinire a acestui grant , primul pe care îl efectuează clubul Rotary din Roman în valoare de 36.000 euro .

Am participat la „Școala de vară” în 2019 organizată de Biblioteca George Radu Melidon la secțiunea sănătate și obiceiuri alimentare primind diploma de voluntariat .

Am participat la programele „Școala altfel” în diverse scoli pentru educarea tineretului , a tuturor grupelor de vârstă în privinta obiceiurilor alimentare , a educației sexuale , semnalarea efectelor secundare ale fumatului și consumului de alcool și droguri .

Fiind laureată a Olipiadei de Limba și Literatura Română în 1970 am rămas cu atracția pentru literatură și chiar am îndrăznit să încredințez tiparului versuri , încă din facultate fiind publicate în revista Simpozion și  am scris un Eseuasupra Terminologiei Medicale în poezia lui Lucian Blaga ulterior publicând un volum de versuri intitulat ”Rouă de suflet” la editura Crigarux.

Acesta a reunit numeroase comentarii critice : Cristian Livescu: „Poemele Silviei Măndăşescu au o rostire delicată şi muzicală, reluând de fiecare dată o discretă călătorie a gândului înapoi, în lumea unor trăiri epuizate şi de aici spre steaua sufletului.” , Laurian Ante – „O antologie a literaturii nemțene” , editura Musatinia.2006 , Constantin Tomșa –  „Un dicționar al literaturii din județul Neamț de la copiști la suprarealiști” – 2014,  Lucian Strochi, ”Silvia Măndăşescu – Rouă de suflet”, în Revista de cultură ASACHI , Seria a V-a, Nr. 6-12, Piatra-Neamţ, martie-decembrie 2018, pp. 224-226 , Ioan Mircea Cazimcea, în „Revista literară Ecouri”, Anul II, Nr. 3, Turda, martie 2018 , Culita Usurelu – Vrancea , Mihaela Ciubotariu – Botoșani , Revista Asachi din județul Neamț, Petrus Andrei – ”Vis sculptat în marmura vremii”, Mircea Ioan Casimcea – „Roua de suflet a unei poete” revista Ecouri an ÎI nr.4  Aprilie 2019.

            Am devenit membră a Colegiului Redacțional al Revistei de cultură Asachi din Piatra-Neamț.

Am realizat și scurt metraje documentare – cu personalitățile medicinei romașcane: – ”Dr.Victor Firăstrau – Un eseu despre inimă” , ”Dr. Dorina Luchian – Povestea unei vieți, a unei cariere”. Ambele documentare au fost proiectate în cadrul sesiunilor Societăţii de Istoria Medicinei şi programate în serialul TV, condus de Dr. Dan Gabriel Arvătescu .

            Documentarul istoric , restituire: – ”Viorica Agarici – Mitologie contemporană”, a avut premiera pe data de 23 februarie 2019, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la moartea eroinei. Filmul a fost transmis şi în cadrul Societăţii de Istorie a Medicinei „Epifanie Cozărescu” la Roman şi înscris la Congresul Naţional de Istoria Medicinei, Ediţia a IX-a, Vaslui . Acest documentar care reconstituie istoria locală a fost parte din proiectul clubului Rotary si difuzat in scolile din judet pentru cunoasterea eroilor neamului romanesc.

            ”Bucovina la centenar – arc peste timp și anotimp” , transmis la televiziunile locale din Roman şi Suceava în decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

            ”Locul cu cei mai mulți pianiști” .Varianta în limba engleză a ajuns în diasporă, contribuind la adunarea fondurilor pentru achiziţionarea pianului, care se află acum la Biblioteca „George Radu Melidon”, Roman , tot in cadrul unui proiect al clubului Rotary.

„Duet de o viață pentru vieți (femei reprezentative în medicina romașcană)”  prezentat la congresul de Istorie a Medicinei Roman 2018 și publicat în volumul Societatii Romane de Istorie a Medicinei a IX-a editie , Vaslui 23-25 mai 2019.

Am fost acceptata în Uniunea Ziaristilor din Romania în 2018.

Eseuri publicate : -„Este artistul un suferind?” – eseu publicat în salonul literar Vrancea

 – „Boala , arta si medicina” – eseu publicat in revista ASACHI

  – „Pariul vietii , aventura geneticii in obezitate” – eseu reprezentand un capitol din lucrarea de doctorat intitulata „Complicatiile edocrinometabolice ale obezitatii” .

                            –   „Obezitatea in arta plastica” – capitol din teza de doctorat

                            – „Intre Esculap si Homer” – medicul Vasile Voiculescu

Proza memorialistica : „Un punct , doua puncte, trei puncte”

Proza lirica : -„Bagajul de drum” – publicat in revista Asachi

-„Galaxia Candorii” – publicata in revista Ecouri din Turda Anul II , nr.8 ,august 2019

Urmare a întregii activități de 42 de ani în slujba lui Esculap , am primit o serie de premii considerand ca fiind mai importante : Premiul sub forma de medalie aniversară „10 ani AECR” – Constanța 2015 , premiul sub formă de medalie 200 de ani de la înființarea Spitalului Municipal Roman. , premiul sub formă de medalie al Fundației Cristian Șerban Buziaș, premiul sub formă de medalie a Asociației Endocrinologiei Clinice din România.

Privind în urma consider că cele mai mari și mai importante premii pe care mi le-a oferit viața au fost cei doi fii ai mei , Bogdan născut în 1979 devenit acum pianist și Vlad , născut în 1986 , în prezent , profesor de teologie. Ambii copii sunt căsătoriți . Am beneficiat întotdeauna de înțelegerea soțului meu , ing. Doru Mircea Mandasescu și mai puțin, fiind copii, de înțelegerea și toleranta copiilor mei care adeseori treceau pe planul doi în fata pacienților acestia fiind întotdeauna prioritari.

Aceasta consider că este cartea mea de identitate și pot spune că am iubit și încă iubesc această profesie și artă deopotrivă extrem de cronofagă.

Desi de-a lungul celor 42 ani am fost solicitata in centre universitare din tara si in straintatate spre a-mi desfasura activitatea am refuzat considerand ca cel mai frumos loc de pe pamant este Romanul meu natal care a reprezentat intotdeauna pentru mine ACASA.


Puteți să o votați aici (click).

Publicul poate vota candidații preferați prin intermediul sistemului electronic pus la dispoziție, menționând faptul că se permite acordarea unui singur vot oricărui candidat de pe aceeași adresă de IP, într-un interval de 24 de ore. Ponderea votului electronic reprezintă 50% din decizia finală, iar 50% reprezintă decizia juriului.

Puteți vota favoriții o dată la 24 de ore până pe 31 martie 2020.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate