Fără patimă: Florin Cîțu, de la palmă la cazma

0

Pedeapsă adevărată pe capul nostru – nu trece zi dată de Bunul Dumnezeu să nu ne scoată din sărite personajul însărcinat cu presupusa instalare a unui nou Cabinet. Desemnarea lui Cîțu am descris-o la sfârșitul lui februarie ca pe o palmă. Unii n-au înțeles, mulți s-au făcut că nu identifică pe destinatarul principal al finalului comentariului de atunci: O palmă te trezește din somn, din leșin, din beție, dintr-o rătăcire. Din prostie, nu s-au semnalat cazuri. Era însuși Cîțu, doar el decretase că Învățământul și Sănătatea nu reprezintă priorități naționale.

Vânzoleala iscată, joi, de contrele pe Procedura de deficit bugetar excesiv e de toată jalea. Dinspre PSD e acuzat violent că a mințit când a anunțat că a transmis Comisiei Europene Planul de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada 2020 – 2022. Ca dovadă, e prezentat un document atribuit comunicatorilor Comisiei. În replică, el zice că planul e trimis și agreat din decembrie 2019. Își susține afirmația cu niște cifre referitoare la reducerea deficitului: 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021, 2,8% în 2022. Mai spune că fără o confirmare din partea CE, România trebuia să reducă deficitul sub 3% în 2021.

Ceva nu se potrivește. La fel ca în diversiunea cu creditul cu dobândă negativă, de parcă s-au inventat bănci de binefacere. Cîțu se referă la decembrie, dar Raportul Comisiei despre procedura declanșată e din 14 februarie 2020!!! Logic, obervațiile și deciziile sunt ulterioare, nu anterioare. Fără să știi cine știe ce legat de finanțe, fără mare pricepere la engleză pentru a parcurge cele 11 pagini ale Raportului, e ușor de priceput ce scrie în pagina 2. Conform prognozei Comisiei din iarna lui 2020, deficitul guvernamental general e la alte cote. Urmează a crește la 4,9% în 2020 și 6,9% în 2021. Documentul, în ansamblu, este o radiografie dură a realității românești. Numai explicarea impactului creșterii pensiilor, de exemplu, dă fiori de-și vine să fugărești din viața publică pe toți mincinoșii naționali fruntași. Pe vechea lege, cheltuiala cu pensiile era estimată la 7,2% din PIB în 2022. Cu noua lege, urcă la 12,1%. Referința e anul 2018, cu cheltuieli de 7,4%, respectiv 7,5% din PIB. De unde scot banii? Da’ să fie convingători și să observe ceva interesant. Marea majoritate a demolatorilor independenți preocupați de Cîțu e moștenită de la Orlandinho Teodorovici.  

Dacă PNL se încăpățânează să joace în ritmul lui, nouă ne rămâne resemnarea. Plus o constatare dramatică. Individul se transformă în cazma. Că sapă groapa partidului considerat izbăvitor de PSD, e dezamăgitor. Însă se naște o oarece problemă de siguranță națională, anume groapa noastră.

Viorel COSMA

Foto: Facebook/ Florin Cîțu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate