Raportul primăriei Girov, urmat de dispute aprinse pe tema prețului la gunoi

0

Duminică, 9 februarie, la Centrul Cultural din Girov, primarul și viceprimarul au chemat localnicii pentru a le prezenta raportul primăriei pe anul 2019.

Pe scurt, puteți vedea în materialul de mai jos raportul prezentat.

Oamenii însă s-au adunat pentru a prezenta conducerii primăriei mai multe nemulțumiri. Principala nemulțumire a locuitorilor este aceea legată de prețul majorat pentru colectarea gunoiului, care a ajuns la 90 lei de persoană/an. Familiile cu mai mulți copii vor fi grav afectate de această majorare, mai ales că cele mai multe au venituri foarte mici. Consecințele se văd deja, deoarece oamenii refuză să plătească taxa pe gunoi.

Atât primarul, cât și viceprimarul au încercat să le explice oamenilor motivul majorării, și anume acea lege care se aplică la nivel național și care, prin creșterea prețului, vrea să oblige populația să colecteze gunoiul selectiv. În acest sens, primăria depune eforturi să se realizeze acest lucru pentru ca prețul la colectare să scadă semnificativ. Se vor distribui la fiecare gospodărie câte 2 saci pe lună, în care vor trebui așezate separat hârtie – carton, respectiv PET-uri, sticle și doze din aluminiu. Acestea vor fi colectate lunar, iar gunoiul menajer săptămânal.

Oamenii însă sunt profund nemulțumiți, spunând că sunt „gunoierul” județului – adică au acest depozit ecologic pe raza comunei. Mai mult, li s-a „promis” în 2009 că nu vor mai plăti nimic pentru colectarea gunoiului în Girov dacă acceptă construcția depozitului. Lucru care evident nu s-a întâmplat, contractul încheiat la momentul respectiv neavând această clauză.

Viceprimarul susține că ar trebui făcut un referendum prin care cetățenii să își exprime opinia în acest sens și a găsi o cale de comun acord. Se are în vedere și o petiție semnată de locuitori prin care să se expună aceste nemulțumiri la nivel județean.

Cert este faptul că autoritățile locale nu au știut să explice coerent locuitorilor ce e cu aceste măriri de taxe și în mai toate comunele apar astfel de scandaluri, derivate din dezinformare sau neștiință. Din păcate, tot buzunarul omului are de suferit.

Alte probleme expuse au fost acelea legate de lipsa curentului electric în anumite zone din Girov, lucru pe care oamenii îl așteaptă de ani de zile. Se pare că primăria a depus documentații în acest sens, încearcă să obțină fonduri, dar birocrația nu face casă bună cu omul aflat în nevoi. Același lucru e valabil și în cazul asfaltărilor, precum și al racordării la apă, canal și gaz.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate