Șeful IPJ Neamț, despre soluția optimă pentru intersecția „morții” de la Căciulești – Girov

8

Comisarul șef de poliție Neculai Catană, împuternicit adjunct al șefului IPJ Neamț și desemnat la conducerea IPJ Neamț, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la intersecția „morții” de la Căciulești – Girov, un subiect intens dezbătut în presă, dar și la nivel instituțional.

Intersecția de la Girov reprezintă la nivelul județului Neamț un punct negru. Un punct negru reprezintă 10 evenimente rutiere grave în ultimii 5 ani pe o distanță de 1 km.

Configurația drumului cred că este factorul care contribuie acolo la producerea evenimentelor rutiere. Dacă analizăm drumul județean de o parte și de alta, conferă conducătorului auto o lejeritate în condus, astfel simțurile lui intră într-o zonă de relaxare și se trezește în mijlocul intersecției. Într-adevăr este cea mai semnalizată intersecție, dar lejeritatea aceasta a conducătorului auto de a nu fi 100% atent la trafic conduce și la percepția redusă asupra vizibilității indicatoarelor.

Poliția Rutieră are rol consultativ. Soluția de sistematizare revine administratorului drumului. Acolo avem drum național – drum județean, sunt implicați cei doi administratori ai drumului.

Dacă e să facem o ierarhie în sistematizare, am pleca de la ideea sistematizării realizată prin marcaje, ceea ce s-a efectuat, ulterior sistematizarea prin indicatoare, care există, și ajungem la sistematizarea semaforizată sau sens giratoriu.

Prin crearea unui sens giratoriu, din câte am discutat și la nivel de Instituția Prefectului, necesită anumite probleme de ordin tehnic ce ar presupune expropriere teren, deoarece sensul giratoriu trebuie să aibă anumite dimensiuni. Așadar, s-a optat pentru semaforizare.

S-a ridicat și problema de a intensifica patrulările, DN 15D este în atenția noastră, dar nu ne permitem să realizăm un punct fix în zonă pentru a atrage atenția conducătorilor auto, deci trebuie să ne gândim la alte soluții.

Soluția cu care suntem de acord, în urma unui studiu, ar fi semaforizarea sau sensul giratoriu, în contextul în care acesta poate fi realizat.” , a precizat comisar șef de poliție Neculai Catană, împuternicit adjunct al șefului IPJ Neamț și desemnat la conducerea IPJ Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. Clau spune

    2 solutii, de fapt 3:

    1. Pe drumul Roznov – Dobreni, 500m inainte de intersectie in ambele directii sa scoateti asfaltul si sa lasati pietris, cea mai putin costisitoare.
    2. Pasaj , cea mai costisitoare.
    3. Atentia soferilor, ce faceti intr-o intersectie nesemnalizata? (sunt multe), tot la fel se intra…

  2. Cristian Ungurianu spune

    Nu înțeleg cum nu vede nimeni ca singura soluție viabila e un pasaj rutier. Giratoriu și exproprierile ar fi jumătate din costul unui pasaj dar ar dura minim 4 ani. Pe când un pasaj pentru ridicarea DN-ului poate fi făcut de CNADNR imediat. Întrările de racorda cu DJ-ul exista deja.

  3. anca spune

    sigur ca da…de ce sa nu facem ceea ce este mai simplu, semafor…care este din ce in ce mai rar folosit in Europa…Bai nenilor guvernanti vedeti ca trei din colturile de teren care ar trebui expropriate sunt libere….cel de-al patrulea are o sandrama pe el de doi bani…FACETI SENS GIRATORIU asta este solutia, n-o mai lalaiti atatia ani..Treceti pe Fermelor in oras sa vedeti ziua alta bataie de joc in domeniul circulatiei…campul este liber…ar trebui facuta o artera directa de la Dobreni spre Savinesti….dar cine s-o faca, noi nu avem politicieni in zona…ei stau mai mult pe la Bucuresti…odata la 4 ani ii vedem…

  4. Radu Popa spune

    Un pasaj rutier cu devierea drumului secundar prin subteran.

  5. Gabi Ciocan spune

    Soluția e mult mai simpla ! Eliminați intersecția prin devierea drumului Județean cu ieșire in puncte diferite, și atunci șoferi vor fi nevoiți sa reducă viteza la intrarea pe un drum Național.
    Drumul județean de la Dobreni pe cât și cel de Roznov ar trebui intersectare in puncte diferite, și mai exact mutate spre Piatra Neamț .
    Ar costa mai puțin iar viața conducătorilor auto ar putea fi salvata.
    Intrările de pe DN spre DJ ar trebui blocate cu bariere metalice cu Access doar pentru servicii publice gen Pompieri, Ambulantă și Poliție .

    Cu respect

    Gabi Ciocan

  6. Nusm spune

    Cocoase

    1. Iftime marius spune

      Cum naiba prin alte tari soferii conduc cu o 130 la ora ba chiar mai mult ,ies de oe autostrada si sunt atenti la toate indicatoarele fara prea multe evenimente, lasa lejeritatea deoparte iar la noi asi rup gitul aiurea intr-o intersectie deztul de bine presemnalizata si semnalizata?Atentia marita si respectatim indicatoarele asta e solutia.

  7. Mihai ganea spune

    Pe vremuri era un ” borcan ” de miliție acolo..cred ca avea un sens desi vitezele de deplasare erau diferite. Totuși în 2020 expropierea pt realizarea sensului giratoriu ar trebui sa fie o problemă minoră. Pana la urma cine vrea sa locuiască intru.un cimitir…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate