Scrisoare deschisă către primarul Dragoș Chitic

1

Piatra Neamt, 16/12/2019

Stimate Domnule Primar,

ca asociație am decis să vă adresăm această scrisoare publică Dvs., în calitate de reprezentant al autorității instituționale supreme în orașul Piatra Neamț, dar și ca factor de influență în viața cotidiană a urbei.

Asociația noastră, Youth For Neamt, a fost înființată pentru a aborda diferite probleme sociale, de la vulnerabilitate socială (sărăcie, abandon, boala), angrenarea tineretului in educație si formare, la mediul înconjurător și protecția animalelor.

Pentru cei care nu ne cunosc, menționăm că suntem prezenți local prin intermediul paginii de Facebook intitulată „HamPiatraNeamt” care se bucură în prezent de aproximativ 14.100 de suporteri. În mai bine de 3 ani de activitate am contribuit la salvarea a peste 300 de câini și 100 de pisici, cărora le-am găsit familii.

În prezent suntem singura asociație activă în oraș care abordează această problemă.

Când Dvs. interacționați cu cetățenii pe Facebook, ori de câte ori vi se semnalează “disconfortul” produs de prezența câinilor fără stăpân în diferite zone ale orașului, răspunsul Dvs. invariabil este trimiterea hingherilor.

Pe bune?! Aceasta să fie oare strategia instituțiilor locale pentru combaterea fenomenului? La adresa noastră prin care vă solicitam informații referitoare la sumele alocate din bugetul public pentru contracararea fenomenului, răspunsul Dvs. a fost că SC Salubritas SA este entitatea care gestionează problema câinilor fără stăpân, nu Primăria.

Din câte știm, SC Salubritas SA nu organizează campanii de sterilizare gratuită a animalelor cu și fără stăpân în afara adăpostului public. Evident, societatea SC Salubritas SA nu poate fi interesată de reducerea fenomenului câinilor fără stăpân, întrucât „câștigul” său stă exact în numărul patrupedelor intrate în adăpost și „tratate”.

Însă Dvs., Domnule Primar, vi se pare corect, normal, ca aceia care câștigă din existența și perpetuarea câinilor fără stăpân să fie cei mai în măsură să reducă fenomenul și implicit profitul propriu?!

Cetățenii trebuie să știe motivul pentru care fenomenul câinilor fără stăpân în loc să se diminueze, dimpotrivă, ia amploare, fiind scăpat de sub control.

Astfel, în numele celor 5.583 de semnatari ai petiției “Cetățenii Județului Neamț cer înființarea Poliției Animalelor și a unui Cabinet Veterinar Public” promovate de ONG-ul nostru, Youth For Neamt,

în numele celor 2.060 de persoane care au semnat “Petiția pentru recensământul animalelor cu stăpân din Neamț” inițiată de ONG Future,

Vă solicităm, prin prezenta scrisoare, Domnule Primar, angajamentul oficial pentru:

  1. Eliberarea unui document public prin care vă angajați, negru pe alb, să opriți eutanasierea câinilor din adăpostul public al municipiului Piatra Neamț.
  2. Lansarea unei invitații către primarii comunelor învecinate de a participa la un proiect județean comun având ca scop sterilizarea animalelor cu și fără stăpân atât din zona urbană, cât și din zonele rurale.
  3. Alocarea unei sume adecvate din bugetul municipal pentru gestionarea directă a campaniilor de sterilizare în teritoriu, având în vedere faptul că societatea SC Salubritas SA nu are în obiectul său de activitate efectuarea de sterilizări în afara adăpostului public și nici nu poate fi interesată să presteze asemenea servicii.
  4. Interacțiunea cu autoritățile județene pentru înființarea Departamentului Poliția Animalelor, așa cum acesta există deja în multe alte județe din țară.
  5. Transmiterea unei solicitări către DSVSA Neamţ pentru a realiza, în colaborare cu medicii veterinari, un recensământ general al animalelor cu stăpân, pentru a face posibilă aplicarea legislației privind sterilizarea și înregistrarea prin microchip.

Vă solicităm, Domnule Primar, să discutați cu conducerea SC Salubritas SA și să cereți acestei companii mai multă transparență vis-a-vis de propria organizare și activitățile desfășurate, astfel încât aceasta să poată fi oricând în măsura de a demonstra buna gestionare a adăpostului public.

Cerem totodată să fie verificată periodic corecta aplicare a procedurilor în vigoare pentru gestionarea adăposturilor, în special cu privire la stadiile capturării, înregistrarea datelor, inserția adecvată în boxe și administrarea regulată a hranei în funcție de vârsta câinilor.

Cerem aplicarea transparenței cuvenite datelor care sunt înregistrate exclusiv de adăpost (capturi, adopții, eutanasieri, decese, fătări etc.), iar aceste date să fie făcute publice prin instrumente digitale de liber acces și consultare de către populație, precum website-uri, pagină Facebook sau alte mijloace adecvate.

Cerem să fie făcute publice informațiile referitoare la bolile și infecțiile prezente în adăpost, date referitoare la câți câini au fost infectați, tratați și câți au murit de parvoviroză, jigodie, râie etc., și care sunt planurile de igienizare și dezinfecție aplicate, specificând pentru fiecare în parte câte zile au fost aplicate și dacă aceste operațiuni au fost efectuate de firme externe care pot certifica conformitatea măsurilor luate.

Nu putem să nu remarcăm că pagina de Facebook a adăpostului public nu a mai postat nimic din iulie 2019. Oare de ce nu a fost desemnată o persoană care să dedice timp promovării căinilor din adăpost pentru adopție?!

După cum știți, e dificil să promovezi ceva, chiar și adopțiile, fără să apelezi la rețelele sociale.

Să cureți străzile de câini vagabonzi pentru a-i condamna la moarte în adăpost nu este uman, nu este un gest de civilizație, nu este soluția la problemă.

Cetățenii au mai multe strategii și soluții decât aveți Dvs., se organizează cum pot ei mai bine, plătind, aproape întotdeauna din buzunarul propriu, tratamente veterinare, găzduiri temporare, hrană etc. pentru câinii nimănui.

Însă, credeți-ne, este cu adevărat trist să vezi cum cetățenii sunt lăsați pe cont propriu în această problemă, în dezinteresul instituțional total.

Dacă doar câteva sute de câini au supraviețuit acestui holocaust și au fost adoptați de familii pe viață, asta se datorează numai și numai câtorva voluntari sau unor mici asociații precum a noastră.

La Piatra Neamț trebuie să vină asociații din Suedia sau din Franța pentru a realiza campanii de sterilizare.

Între timp, în Belgia, oamenii adoră câinii noștri care aici zilnic sunt aruncați la gunoi sau abandonați în stradă. Numai în Belgia, în 2019, am reușit să trimitem în adopție aproximativ 70 de câini, toți sterilizați, vaccinați și înregistrați cu microchip.

În încheiere, vă mulțumim pentru atenție și revenim la rugămintea noastră de a manifesta o mai mare implicare, ceva mai mult decât trimiterea „hingherilor”.

Cetățenii (contribuabilii) vor sesiza lipsa de etică și transparență în abordarea curentă a problemei câinilor fără stăpân, iar abuzurile vor fi expuse. Dați dovadă de bună credință și deschidere reală pentru reducerea fenomenului, iar rezultatele vor fi benefice pentru toți cei implicați, într-o manieră civilizată, demnă de un oraș turistic, european, precum Piatra Neamț! Noi suntem aici.

P.s.: Invitația adresată organizațiilor non-guvernamentale ce expiră pe 20.12.2019 prevede suma de 5.000 lei ce urmează a fi împărțită între toate asociațiile care vor înainta un proiect adecvat în sectorul nostru. Chiar de am fi singurii selectați, cu 5.000 lei am putea steriliza cel mult 13/14 animale, cred că realizați și Dvs. că termenul de „campanie” de sterilizări e prea optimist.

Davide Majola
Co-fondator Ham Piatra Neamț
Social Media Manager (Voluntar)
Asociația Youth For Neamț
Traducere: Sere F.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate