Avantaje și dezavantaje: din ce material este mai bine să fie fabricată mobila de bucătărie

0

Există o varietate de materiale din care se poate fabrica mobilă bucătării, iar cu siguranță unul dintre acestea se potrivește nevoilor, stilului dar și bugetului nostru. Este important ca, înainte de a alege mobila pentru bucătărie, să ne cunoaștem nevoile, să cunoaștem dimensiunile bucătăriei, să alegem un design pentru bucătăria noastră și să stabilim un buget.

Materialele dintre care puteți alege pentru mobila de bucătărie sunt: lemnul masiv, PAL, MDF, placaj, sau oțel inoxidabil.

Mobilă bucătării – oferte (link)

Lemnul masiv, pentru a mobila bucătării, este probabil unul dintre cele mai populare opțiuni. Există o varietate de tipuri de lemn precum: stejar, mesteacăn, pin, arțar, cireș, etc., având o durabilitate și un preț diferite. Lemnul masiv este foarte ofertant pentru designeri datorită faptului că aceștia pot alege anumite esențe și o structură a mobilierului care să fie atât potrivită stilului bucătăriei cât și să creeze senzația de atemporal. Finisarea lemnului este puțin mai complicată când vine vorva despre mobila de bucătărie pentru că acesta trebuie să fie tratat în așa fel încât să reziste umezelii și aburului din bucătărie. Pentru a reduce costurile, dar și pentru a conferi mai multă rezistență, se poate folosi placaj furniruit pentru blatul superior al mobilierului. Acest blat tinde să fie mult mai rezistent la materiale de curățare chimice.

Spre deosebire de celelate tipuri de mobilier de bucătărie, mobila din lemn masiv poate fi recondiționată, ceea ce înseamnă că, peste 5-10 ani, poți schimba aspectul acesteia apelând la un tâmplar sau restaurator.

Mobilă bucătării – oferte (link)

Materialul de tip PAL este poate printre cele mai utilizate pentru fabricarea oricărui tip de mobilier, nu numai pentru mobila de bucătării. PAL-ul se obține prin presarea, împreună cu diverși adezivi, a resturilor de lemn tocate. Este cel mai economic material, fiind foarte ieftin, ușor de prelucrat, dar oferă și o selecție mare de culori sau modele prin lipirea unui film decorativ. Poate avea diverse culori sau poate imita lemnul sau marmura. Poate fi folosit doar în interior, fiind afectat de soare direct sau de ploaie.

MDF-ul (Medium-Density Fiberboard) este obținut din resturi mult mai fin mărunțite decât cele folosite pentru fabricarea PAL-ului. Este mult mai dens decât acesta, situându-se ca și rezistență între lemnul masiv și PAL. Are margini bine finisate și e fin ca și textură. Datorită fibrelor fin mărunțite, se poate freza pentru a obține fronturi decorative deosebite. Ulterior, se poate finisa prin vopsire sau înfoliere. MDF-ul se poate finisa modern, în diferite culori sau se poate finisa în stil clasic, cu textură lemnoasă, și se pot folosi diferite tehnici pentru a face mobila să pară mai vintage sau mai prețioasă. MDF-ul vopsit este mult mai rezistent la umezeală și este recomandat pentru spații cu umezeală ridicată, mai ales că PAL-ul nu poate fi vopsit.

Mobilă bucătării – oferte (link)

Placajul este obținut prin lipirea și presarea împreună a unui număr impar de furnire. Furnirul este o foaie din lemn care poate fi din stejar, fag, mahon ș.a. și care, cum este menționat și mai sus, se poate aplica prin lipire pe PAL sau MDF. Placajul obișnuia să fie folosit pentru spatele mobilierului, dar odată cu obținerea stabilității acestuia, au început să fie folosite și în producție, în special cele groase. Trebuie să ținem cont însă de faptul că toate semifabricatele folosesc adezivi pentru încleiere și astfel se emite formaldehidă.

Mobilierul de bucătărie din oțel inoxidabil este în principal folosit în bucătăriile profesioanale. Oțelul inoxidabil este foarte rezistent la apă, umezeală și în special la temperaturi foarte ridicate, putând fi folosit și în exterior. Bucătarii îl preferă tocmai datorită acestor motive. Este ușor de curățat și rezistent la diferite substanțe chimice. Mobila de bucătărie din oțel inoxidabil are un aspect aparte, modern și poate fi destul de scumpă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate