Atac din partea municipalității la adresa ONG-urilor care se ocupă de animale

1

La conferința de presă organizată de Salubritas, firma care are în administrare problema câinilor comunitari, a participat și viceprimarul Gavrilescu, semn că municipalitatea girează tot ce se întâmplă aici.
Cine a vizionat această conferință de presă a auzit: ”ONG-uri care cu bani de la stat sau cu surse private duc o viață bunuță”,”Cei care fac proiecte de promovare a adopțiilor cu rezultatul de 7%”,”Tot așteptăm aceste asociații că ne ajută sa facem adopții”, dar cel mai grav ni s-a părut când domnul viceprimar Gavrilescu a acreditat ideea că ”fenomenul câinilor fără stapân este o afacere pentru unii”.

În primul rând, ONG-urile care se ocupă de animale la Piatra-Neamț sunt pe minus. Au foarte mulți voluntari care au casele pline de animale și se bazează doar pe foarte multă muncă și dăruire fără să ajungă vreodată la banii publici sau europeni. Este o ofensă adusă acestor ONG-uri să se spună că o duc bine de pe urma câinilor fără stăpân.

În al doilea rând, s-a mai vorbit în mod absolut mincinos de o eficiență de 7% a acestor ONG-uri, referindu-se la rata de adopții din adăpost.
Din 680 câini capturați în 2017 de Salubritas, 47 de caini au fost adoptați de persoane fizice din zona municipiului Piatra-Neamț, iar prin ONG Prieten Credincios au fost dați 372 câini care nu au mers la abator, ci de regula la persoane fizice din alte țări. Asta a spus chiar domnul director al Salubritas la începutul conferinței, numai că nu l-a ascultat nimeni sau daca l-a ascultat nu a înțeles că cei 372 câini au fost scoși din adăpost printr-un ONG din acesta ”fără eficiență”. Așadar, eficiența de 7% e o minciună, pentru că se referă doar la persoanele fizice din Piatra-Neamț care au adoptat.
La aceasta minciună se adaugă și faptul că ONG-urile care se ocupă cu dat animale spre adopție fac aceasta activitate degrevând municipalitatea de cheltuieli. Adică culeg câinii de prin oraș, îi deparazitează, sterilizează, vaccinează și le găsesc o familie. De exemplu, prin publicația noastră și-au găsit familii peste 100 de animale dintre care maxim 10 au fost din adăpostul municipalității. Desigur că fără această activitate voluntară a iubitorilor de animale care culeg anumale comunitare de prin oraș, restul de 90 aveau toate șansele să ajungă în același adăpost și să fie ținuti pe bani publici, adică cam cu 150 lei pe lună de cățel.

Așadar, eficiența ONG-urilor care se ocupă de animale depășește 100% eficiența municipalității.

Nu în ultimul rând, acreditarea ideii că ONG-urile care se ocupă de animale sau adopții de animale fac o afacere din aceasta este o mizerie. Noi ca publicație facem astfel de lucruri, dar de regulă nu încasăm bani. De când facem aceasta activitate, adică de ani de zile, am primit donații exclusiv de la persoane fizice și acestea doar în cuantum de 700 lei în ultimii 3 ani, iar pentru promovarea adopțiilor am reușit să colectăm și cheltuim fabuloasa sumă de 4.000 lei.

Nu câștigăm bani, domnule Gavrilescu, din asta, iar toate încercările de colaborare cu municipalitatea au fost sortite eșecului pentru că nu am găsit pe nimeni destul de deschis să înțeleagă că mai degrabă se investesc 300 lei în promovarea unei adopții decât să cheltuiești 1.500 pe an cu acel câine.

Ați avut măcar intenția să vă interesați cum funcționează aceste adunări de iubitori fanatici de animale, domnule reprezentat al primăriei?  Vă spunem noi. De regulă, noi promovăm gratis adopția, un voluntar sau un om de bine duce cățelul pe banii lui la deparazitat, altul pe banii lui îl duce la medic și îl tratează daca are ceva, altul plătește direct din banii lui la veterinar vaccinurile, noul stăpân plătește sterilizarea, microciparea și tot așa, domnule viceprimar, care vă asociați cu alții în afirmații gratuite. Așa funcționează totul. Aveți colegi în Consiliul Local care s-au implicat în astfel de lucruri, întrebați-i pe ei. Au cărat cu mașina lor câini bolnavi, i-au tratat pe banii lor. Așa funcționează. Toată lumea se implică. Nu dă nicio autoritate bani și nu colectează cineva bani ca să rămână cu profit. Oamenii implicați în aceasta treabă nu sunt afaceriști, sunt doar oameni foarte implicați, cretini cum i-ar numii unii.

Tare aș vrea să văd ONG-ul din Piatra-Neamț care o duce bine de pe urma unei activități cu câini comunitari.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    Dar domnisoara cu ochelari si pulover mulat, cine e?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate