Cum era să ”închidem” o pizzerie din Piatra-Neamț

2

Atunci când lucrezi în presă este foarte ușor să faci rău intenționat sau fără să vrei sau pentru că nu îți pasă decât de rating. Astfel de ”ponturi” care pot fi transformate imediat în știri de impact ne vin aproape zilnic la redacție și nu este deloc ușor să discernem ce este adevărat și ce nu, deoarece de multe ori toate indiciile duc spre o știre adevărată, dar dacă ne grăbim și se dovedește ulterior că nu era așa se produc victime colaterale care sunt absolut inutile.

Un exemplu de acest gen s-a petrecut recent, când o doamnă din Botoșani a coborât din mașină în zona BCR și a căzut efectiv lângă autoturism, acuzând mari dureri abdominale. Până la sosirea salvării doamna a spus martorilor că nu știe de la ce îi este așa de rău, că nu a mâncat nimic suspect decât o pizza la un local din Piatra-Neamț, denumind și acel local. Teoretic aveam declarația unui martor, niște poze, am făcut și o poză a localului, dar am așteptat până a doua zi pentru a ne interesă la spital ce a avut și cât de grav s-a intoxicat. A doua zi am aflat de la spital că femeia avea o infecție urinară complicată ceea ce a dus la acele dureri care au produs leșinul și nici vorbă de vreo toxiinfecție alimentară.

Desigur că dacă dădeam știrea cu ce au spus martorii că a declarat femeia, eram total acoperiți în cazul unei reclamații venite din zona localului respectiv, dar până ce veaneau oamenii cu dezmințirea, până ce aduceau acte de la DSP, că pe femeie nu mai aveau cum să o găsească, aceasta fiind din Botoșani, trecea ceva timp, subiectul în forma inițială s-ar fi propagat cu viteza luminii în rețelele de socializare iar corecturile ulterioare nu ar fi acoperit decât o mică parte din lovitura de imagine dată localului.

Acesta este unul dintre cazurile pe care, în lupta pentru rating, am fi putut să îl publicăm imediat și să fim și acoperiți legal pentru eroarea pe care am fi produs-o numai că la fel ca în multe alte cazuri unde un articol făcut de noi poate avea un efect distructiv asupra unei afaceri am preferat să așteptăm și să ne lămurim pe deplin despre ce este vorba cu riscul ca subiectul să fie unul adevărat și să îl dea alți colegi. Din păcate asta nu înseamnă că suntem noi foarte buni în meseria de jurnaliști, ci poate suntem ceva mai prudenți, fiind conștienți de puterea unui astfel de articol. Nu batem nici apropouri la alți colegi pentru că la un moment dat putem greși și noi ci doar atragenm atenția cititorilor asupra modului în care înghit știrile proaspete.

Din păcate, în ultima perioadă informațiile denaturate care ajung la presă sunt din ce în ce mai multe, uneori ele fiind certificate inițial direct sau mai voalat de unele instituții, motiv pentru care recomandăm cititorilor ca cel puțin în cazul subiectelor ce le pot afecta sănătatea să urmărească cazurile de care sunt interesați și să vadă și finalizarea lor, nu să ia drept adevăr absolut informațiile primare pe care le primește, indiferent de unde vin acestea.

I.R.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Gică Kontra spune

    Aveți câțiva colegi care scuipă ce vor ei, nu ce este adevărat fără nicio verificare, nu tu 3 surse, doar pe auzite. Bălăcărim, afaceri, oameni, familii. Ce ne pasă? Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

    ADMIN: Nu e vorba de verificat …uneori verifici din trei surse si tot gresesti … e vorba si de ce iti spune intuitia 🙂

  2. Ion Românu' spune

    Articolul suna cam a amenințare voalată. Gen, arătat pisică moarta. Sau, vezi ce-ti putem noi face „dintr-o greseala”? Daca as fi in situatia unui patron de restaurant care ar da faliment din cauza unor știri neverificate temeinic, aș face și imposibilul ca sa plateasca si nepoții tăi despăgubiri. Cu toate măsurile de precauție de doi bani pe care ti le-ai lua.

    ADMIN : Da cred ca sesizati o nuanta. Presa …din pacate a devenit o armă si poate ar fi necesar ca si pentru aceasta armă cei care o utilizeaza sa fie testati macar psihologic … daca nu chiar psihiatric …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate