Exercițiu de antrenament ISU Neamț în cazul producerii unui accident chimic pe platfoma Săvinești

3

Exercițiu de antrenament ISU Neamț în cazul producerii unui accident chimic pe platfoma Săvinești

Astăzi, 23.06.2016, ora 10.00 la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvinesti a avut loc un accident chimic major. Nu există pericol deosebit pentru municipiul Piatra-Neamţ.

Zonele localităţilor Dumbrava Roşie, Săvineşti  sunt cele mai afectate, dar nu în aşa măsură încât să apară decese sau situaţii grave.

Populaţia este rugată să respecte întocmai următoarele indicaţii:

  • Să nu intre în panică;
  • Să închidă şi să etanşeze uşile şi ferestrele încăperilor în care se vor adăposti;
  • Se vor încălzi uşor camerele folosind surse de căldură proprii, pentru crearea unei suprapresiuni;
  • Să protejeze animalele şi păsările în adăposturi închise;
  • Să consume apă şi alimente conform precizărilor Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ;
  • Să administreze apă şi furaje animalelor şi păsărilor, conform precizărilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ;
  • Să nu părăsească adăpostul până la primirea mesajelor din partea autorităţilor.

Spitalul Judeţean de Urgenţe Neamţ va asigura asistenţă medicală cu prioritate persoanelor intoxicate cu amoniac.

Evoluţia situaţiei este sub control. Autorităţile locale şi judeţene au luat toate măsurile necesare de prevenire şi protecţie a populaţiei din zonele afectate de accidentul chimic.

Populaţia este rugată să urmeze indicaţiile Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Modificările ce se vor produce la situaţia creată, vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei în cel mai scurt timp, cu sprijinul mass-media locală.

Actualizare:

Începând cu orele 12.00, efectele accidentului chimic major produs la SC Ga Pro Co Chemicals Sa Săvineşti nu mai sunt periculoase pentru populaţia din zonele afectate: Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti. Nu mai există nici un pericol pentru populaţie şi animale.

Cetăţenii care sesizează că au tulburări de sănătate cauzate de efectele accidentului chimic de la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvineşti, sunt rugaţi să solicite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ în vederea transportării la Spitalul Judeţean Neamţ pentru efectuarea cu prioritate a investigaţiilor de specialitate sau să se prezinte de urgenţă la Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ.

Populaţia care are dubii privind folosirea apei, alimentelor, precum şi a furajelor pentru animale este rugată să se adreseze în regim de urgenţă Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ (tel: 0233213874) şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ (tel: 0233226490).

ISU Neamț – Exercițiu

 

 

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Vasile Cojocaru spune

    Doar vedeti peisajul…au dat foc la un cauciuc si gata”accidentul chimic”.Hai ca rid si curcile… ce accident chimic mai poate fi la Savinesti!

  2. domnu' dan spune

    Ca tot au trecut vreo 2 anisori de cand nu mai misca nici musca pe platforma de la Savinesti, mi se pare absolut normal ca niste minti luminate au decis sa realizeze ditamai exercitiul, care evident nu foloseste la nimic. Dar poate ca sunt eu carcotas, deci sa respectam la virgula programu’ domniilor lor. Sa presupunem ca sunt un cetatean mandru savinestean. Neavand norocul sa ies la pensie, sunt un mandru cetatean somer savinestean, ca de altfel trei sferturi din sat. Prin urmare, nu intru in panica din principiu, pentru ca mai rau de atat n-are cum sa fie, chiar in caz de accident nuclear, nemaivorbind de un banal transport de amoniac. Ma bag in casa regulamentar, aferent, pe barosaneala, etansez toate geamurile si ferestrele cum scrie la carte, dau drumu’ la aragaz sa obtin suprapresiunea. De acum incep problemele.
    Daca-s etansat in casa, cum puii mei protejez animalele si pasarile, in ipoteza optimista ca le-as avea?
    Cat ma gandesc la aspectu’ asta, trebuie sa astept cu dor si deshidratare niste precizari importante ale Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, in legatura cu apa pe care trebuie sa o beau si alimentele pe care trebuie sa le consum. Directia de Sanatate Publica si aia Veterinara trebuie sa fie constienta ca am buda in fundu’ curtii, prin urmare sfaturile nutritionale ar trebui sa tina seama de acest aspect aparent neimportant. Pentru ca altfel, trebuie sa dezetanseizez usile, sa depresurizez incinta cum ar veni, si sa dau fuga unde am treaba. Ceea ce-i strict interzis, daca tii la viata si securitatea ta. Daca tot persoana mea trebuie „să nu părăsească adăpostul până la primirea mesajelor din partea autorităţilor” as mai avea o nedumerire: cine pana mea „administreaza apă şi furaje animalelor şi păsărilor, conform precizărilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ”? Daca vine ditamai directia, sa-mi hraneasca porcu’ si bobocii, eu sunt dispus sa stau la adapost in fiecare saptamana, lunea, miercurea, vinerea si duminica, nu din cauza unei potentiale intoxicatii cu amoniac, ci dintr-un motiv mult mai puternic. Se zice ca: „Spitalul Judeţean de Urgenţe Neamţ va asigura asistenţă medicală cu prioritate persoanelor intoxicate cu amoniac.” De intoxicatia cu amoniac mai scapi, da’ daca in ecuatie intra si Spitalul Judetean, atunci ai intr-adevar sansele porcului de craciun supra 2.

  3. Dan Munteanu spune

    Da ce mai este chimic la Savinesti? A mai scapat ceva de la integrarea in UE?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate