Datoriile municipiului Piatra-Neamț, de la adevăr la temă de campanie

6

A început campania și politicienii se împart din nou în două tabere pe discursul legat de datoriile municipiului Piatra-Neamț. O tabăra ne spune că totul este sub control și nu sunt datorii de speriat, dar fără să spună de unde le vor plăti, și cealaltă tabără ne spune că suntem falimentari, dar fără să spună cine e vinovat și mai ales fără să ne explice cum de nu și-au dat seama până acum … anul trecut ce aveau oare de nu ziceau nimic?
Situația reală referitoare la îndatorarea municipiului Piatra-Neamț nu se situează în jurul cifrei de 10 – 20 de milioane de euro, cum încearcă să spună unii care nu cunosc starea de fapt, ci se duce undeva în jurul valorii de 100 de milioane de euro. Aici se includ datoriile primăriei, a firmelor conexe primăriei, sumele care se vor plăti ca despăgubiri celor care nu au putut să li se restituie terenurile sau casele deoarece au fost vândute pe sume de nimic unor grupuri de interese din Neamț și, desigur, putem pune la acest calcul și sumele care trebuie plătite ca amortizări pentru o sumedenie de investiții, începând cu proiectul de apa și canal și terminând cu telegondola.
În paralel cu aceste datorii, municipiul Piatra-Neamț mai pierde anual alte milioane de euro prin simplul fapt că tot sistemul, începând de la ghișeele cu funcționari și terminând cu directorii de școli, este parazitat de oameni puși politic pe funcții iar în incompetența lor aceștia gestionează prost sau fraudulos banii publici, ca să nu mai vorbim că nu sunt câtuși de puțin interesați de atragerea de fonduri europene sau guvernamentale.
Ca și în cazul problemei apei, și aici vinovați sunt toți politicienii de la toate partidele deoarece în mandatele trecute, cu excepția unui consilier local care s-a retras din politică, absolut toți au votat în unanimitate, toate creditele și toate porcăriile care au adus municipiul Piatra-Neamț în punctul unde este astăzi.
Dacă e să fim și mai realiști, pentru datoriile și problemele din Piatra-Neamț nu putem arăta cu degetul spre  Pinalti, Chitic, Simionică sau mai știu care a trecut pe la conducerea primăriei, pentru că aceste datorii sunt de acum istorice. Trebuie să ne uităm în oglindă pentru că mai toți pietrenii  au tăcut 10 ani de zile și au acceptat să fie reprezentați în Consiliul Local de niște marionete telecomandate de șefii de partide. Noi am ales prost și acum vom plăti iar nota de plată e undeva între 1.000 – 2.000 euro pe cap de locuitor.
Se poate redresa municipiul Piatra-Neamț sau va intra în faliment, e o chestiune deocamdată de hazard. Nu am văzut încă un candidat sau un partid politic care să ne spună cum va aduce municipalitatea pe plus, ci doar politicieni care vorbesc pro sau contra pe subiectul datoriilor municipiului Piatra-Neamț.

Din păcate, prin 2011, când am început noi la ziarpiatraneamt.ro demersurile pentru a scoate la lumină datoriile primăriei din Piatra-Neamț, această instituție era patronată de o frăție a consilierilor PSD, PDL, PNL iar toți politicienii care se plâng acum de aceste datorii, sau din contra spun că totul este ok, la acea vreme le tremurau izmenele în fața oamenilor lui Băsescu iar majoritatea jurnaliștilor din presa locală, care acum nu mai pot de atâta deontologie, erau preș la ușa PDL-ului.
Nu mai amintim de articolele scrise pe această temă în decursul anilor, ci doar de o sesizare făcută pe domnuleprimar.ro în 2011, sesizare la care desigur că nu am primit nici un răspuns.

datorii-domnule-prim

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. gigi spune

    „Noi am ales prost și acum vom plăti iar nota de plată e undeva între 1.000 – 2.000 euro pe cap de locuitor.”

    O spuneti ca si cand am fi avut de ales. Iar completarea vine tot de la dvs. in paragraful de mai jos:

    „Nu am văzut încă un candidat sau un partid politic care să ne spună cum va aduce municipalitatea pe plus, ci doar politicieni care vorbesc pro sau contra pe subiectul datoriilor municipiului Piatra-Neamț.”

    Concluzia este ca in continuare romanul va vota cu raul cel mai mic sau deloc(je).

  2. Stefan spune

    Problema nu e doar cuantumul datoriilor , ci si destinatia creditelor:sistem de incalzire (dezafectat astazi), telegondola, spatii verzi (inventate), asfaltari (compromise de alte lucrari), strand si mall la piata (in faliment), pasaje si betoane inutile.Toate „investitiile” s-au facut doar pentru a transfera banul public catre buzunarele clientelei lui Pinalti, fara nicio viziune asupra dezvolatrii orasului…

  3. nae spune

    In primul rand vina este a presei locale. Nu am vazut nici un articol in care sa se arate adevarata fata a investituiilor din Piatra Neamt facute pe timpul lui Pinalti cu firmele „de casa”. Va dau un singur exemplu: lucrarile de termosistem la blocuri cu finantare de la stat s-au facut cu 165 lei/mp iar pe piata libera cu un constructor privat costa 65 lei/mp !!! Vezi apoi pavaje cu dale, canalizari, reabilitari de scoli, etc. unde primaria a platit cel putin dublu fata de piata normala a constructiilor. Acolo sau dus banii nostri si sau reintors in buzunarele edililor politici .

    ADMIN: Ziarpiatraneamt.ro a scris de toate aceste lucruri …cautati in arhiva

  4. Gabriel spune

    Ca sa nu mai votam ca chiorii, va rugam sa ne prezentati in ficare zi numele celor din consiliul local. Si daca puneti si poza e cel mai bine.
    Si sa nu-i uitati pe cei care au facut parte din consiliu si cu 5 -10 ani in urma.
    Puteti sa puneti pe tapet si realizarile din mandatul acestora. Realizari adevarate, daca s-ar putea.

  5. Lolita spune

    Propun o asociatie a cetatenilor, organizatie nepolitica ce va da in judecata primaria, politia, procuratura, guvernul pentru obligarea recuperarii sumelor ce vor duce la cresterea taxelor si impozitelor nejustificat, sau pentru acoperirea acestor taxe direct de la tiparnita de bani a BNR care la rindul ei sa le recupereze de la cei care au furat. Singura iesire o noua revolutie.

  6. FLORIN spune

    Corect,

    Numai Chitic nu ne spune de aceste datorii colosale care vor ingropa pe generatii acest oras.

    Nici nu are cum sa ne spuna adevarul.

    Dansul a fost in ”echipa” condusa de Pinalti,cel care va ramine in istorie drept devalizatorul acestui oras.

    Aceasta devalizare a depasit cu mult cu mult ca efect invaziile tatare si mongole din secolele trecute.

    Acest jaf continua si in prezen pe fondul complicitatii institutiilor praf de coruptie Parchet/Politie/Tribunal.

    Deasemenea,un rol foarte important il au si cetatenii indolenti si indiferenti din acest oras care au asistat zi de zi la distrugerea acestui oras si nu au facut nimic in afara de a pupa ciolane pe la biserici.

    Va meritati soarta pupatorilor de ciolane.

    Amin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate