Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

0

Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă în ziua de 29 decembrie. Uciderea celor paisprezece mi de prunci este istorisită în Evanghelia după Matei.”Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui și am venit să ne închinăm Lui. Și auzind, regele Irod s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el” (Matei 2; 1-3).ap
In vremea aceea, regatul evreu era condus de Irod. Acesta a fost proclamat rege de stăpânitorii romani, împotriva voinței poporului evreu. Vestea ca s-a născut un nou rege l-a tulburat. Astfel îi convoacă pe arhierei și cărturari pentru a-i interpreta profețiile legate de nașterea lui Mesia. Aceștia îi vestesc ca Mesia se va naște în Betleem.
Irod, orbit de patima puterii lumești și crezând că noul născut îi va lua stăpânirea, va căuta să-l ucidă. Îi cheamă pe magi „în ascuns” ca să afle când s-a arătat pe cer steaua care i-a călăuzit, pentru a identifica vârsta Pruncului. Irod îi va trimite pe magi la Betleem, ca urmare a discuției avute cu cărturarii evrei.
Cei trei magi pleacă la Betleem să se inchine Mântuitorului nostru Iisus Hristos, însă nu au mai revenit la Ierusalim pentru a-l anunța pe Irod unde se află Pruncul Sfânt. Îngerul le poruncește magilor să se întoarcă în țara lor, iar aceștia se supun și urmează alta cale, decât cea a lui Irod.

Înșelat de magi, Irod se mânie și ordonă ca toți pruncii de parte bărbătească din Betleem și din împrejurimile acestuia să fie uciși. Astfel se împlinește prorocia: „Glas se aude în Rama, bocet și plângere amară. Rahila își plânge copii” (Ieremia 31:15; Matei 2:18).

Deși Irod îl caută pe Mântuitor neîncetat pentru a îl ucide, voia lui Dumnezeu a făcut ca Familia Sfântă să se refugieze în Egipt și să scape de mânia tiranului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate