Surpriza arheologilor: Statuile de pe Insula Paştelui nu au doar capete, au și corpuri îngropate în pământ

0

easter-island-statues-580x382

Insula Paștelui, denumită și insula Rapa Nui, este împânzită în toate colțurile de aproape 1.000 de statui monolitice, de dimensiuni gigantice, care cântăresc câteva tone și care au fost aduse din cariera de la Rano Raraku. Statuile reprezintă un punct de atracție pentru mulți turiști și cercetători.

Insula Paştelui este una dintre cele mai îndepărtate din lume, ascunsă în Pacificul de Sud, şi a fost locuită de o populaţie polineziană, a cărui istorie nu se cunoaşte. Se crede că ridicarea acestor statui a dus chiar la decăderea populaţiei: când europenii au descoperit insula, în anii 1700, populaţia deja decimase aproape toţi copacii de pe insulă pentru a ridica statuile, ceea ce a afectat ecologia insulei şi a dus la declinul civilizaţiei.

Arheologii au descoperit că aceste statui au și corpuri imense îngropate în pământ, nu doar capete. Pământul care a îngropat statuile a fost adus de ploaie de amonte, nu au fost îngropate intenţionat. Statuile stau pe un pavaj de piatră, în roca de bază fiind cioplite găuri care să sprijine trunchiuri de copaci în poziţie verticală. Statuile au fost sculptate folosind frânghii, pietre, bulumaci şi unelte din piatră.

easterislandheadbody2CHKhSkeVIAAF7o0_0

Jo Anne van Tilburg, conducătoarea echipei care s-a ocupat de săpături, a declarat: „săpăturile au descoperit busturile unor statui înalte de 7 metri”. „Sute, poate mii, de vizitatori pe insulă au fost uimiţi să vadă că, într-adevăr, statuile de pe Insula Paştelui au corpuri! Totuşi, mai important e că am descoperit multe lucruri despre tehnicile Rapa Nui de inginerie antică”.

Statuile erau asociate, în mod cert, cu diverse ceremonii religioase. Van Tilburg a spus că „am găsit mari cantităţi de pigment roşu, care a fost folosit pentru a picta statuile.” De asemenea, au găsit pe pavajul de sub o statuie o piatră sculptată cu un simbol în formă de semilună, despre care se crede că reprezintă o canoe sau vaka. Pe spate, statuile sunt acoperite de numeroase petroglife, dintre care multe sunt vaka. Se crede că există o conexiune directă între simbolul vaka şi identatea artiştilor sau grupului care deţinea statuile.

Cea mai înaltă dintre statui măsoară 9 metri şi cântăreşte 82 de tone. Alta, rămasă neterminată, ar fi măsurat 21 de metri şi ar fi cântărit 270 de tone.

Sursa: historia.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate