Sfântul Paisie de la Neamţ are de azi o raclă nouă

8

Sfantul-Cuvios-Paisie

Joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, Mănăstirea Neamţ va primi un dar deosebit, o raclă nouă în care vor fi depuse o parte din moaştele Sfântului Cuvios Paisie. Noua raclă a fost sfinţită ieri de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Reşe­dinţei Patriarhale.
„Această zi este deosebit de semnificativă pentru noi întrucât, cu ajutorul lui Dumnezeu, a fost făurită această raclă în Atelierele Patriarhiei Române de la Mă­năs­tirea Pasărea de lângă Bucureşti. Este o raclă deosebit de bogată din punct de vedere al scenelor din viaţa Sfântului Cuvios Paisie şi al împodobirii ei. Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ se bucură de o cinstire deo­sebită în toată lumea ortodoxă, el fiind un mare nevoitor, un mare rugător, un traducător al scrierilor filocalice. Atât lumea slavă, cât şi cea română şi greacă îl vene­rează cu multă evlavie. Sfântul Cuvios Paisie a fost un dar al Ucrainei pentru pământul românesc, mai precis pentru Ţara Românească şi Moldova, aşa cum Sfântul Mitropolit Petru Movilă a fost un dar al pământului Moldovei pentru Ucraina“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Activitatea Sfântului Cuvios Paisie s-a desfăşurat în principal la mănăstirile Neamţ şi Secu al căror părinte duhovnicesc era, dar lucrarea lui a influenţat mişcarea filocalică din mai multe ţări ortodoxe. „A fost impresionant numărul de monahi pe care i-a adunat la mănăstirile Secu şi Neamţ, peste 800, unii zic chiar 1.000 de călugări, din aproa­pe 20 de etnii diferite, încât în vremea sa, în secolul al XVIII-lea, Mănăstirea Neamţ era, după cum zicea un episcop ortodox rus, cea mai mare şcoală duhovnicească a Răsăritului creştin. Era foarte bun, îngăduitor şi, ca un mare duhovnic, asculta pe fiecare şi îi iubea pe toţi indiferent de etnie. Avea în el dragostea lui Hristos mai presus de orice deosebire de neam“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. ANDI spune

    Ma Razvane ai habar cine a fost Sfantul Paisie? Nu te doare cand scrii asemmenea aberatii?

    1. Razvan spune

      Andi, am tot repetat, sunt originar din Tg. Neamt. Banuiesc ca stiu cine a fost la Manastirea Neamt. Ma intelegi gresit; una e sa fii credincios, sa crezi in Dumnezeu, si alta e sa crezi in biserica,,, ca institutie. Eee, eu nu cred in institutia bisericii; asta nu inseamna ca sunt ateu.
      Eu am glumit pe seama afacerilor lui Daniel si pofta lui de bani; nu pe seama omului care a fost Paisie.
      Sa nu uitam totusi: va inchinati si pupati chip cioplit, pictat si ati uitat sa va uitati in sus.
      Ca sa imi argumentez afirmatiile, redau o traducere biblica, de la cineva mai avizat decat mine, in privinta rugaciunilor catre sfinti:
      „Si m-am aruncat la picioarele lui ca sa ma inchin lui. Dar el mi-a zis: „Fereste-te sa faci una ca aceasta! Eu sunt un impreuna-slujitor cu tine si cu fratii tai care pastreaza marturia lui Iisus. Lui Dumnezeu inchina-te! (Caci marturia lui Iisus este duhul prorociei.)”
      Ioan – Apocalipsa

      P.S. – Multumesc persoanei avizate pentru extrasul respectiv.
      P.S. 2 – Termenul de fariseu iti spune ceva? Sa inteleg ca nu mai exista in zilele noastre?

      1. feraru marcel spune

        D-le Razvan, hai sa nu le spunem farisei, ci mai curand….intransigenti ! Oameni, care de cand se stiu, au aplicat cea mai drastica porunca a religiei : CREDE SI NU CERCETA !! Atunci cand e vorba de varstnici si de babe rurale, pot ca sa accept ! Din pacate, copii si tineri din zilele noastre, refuza sa gandeasca si accepta niste ritualuri concepute de preoti, sperand in minuni. Comunicarea directa cu Dumnezeu, cel care ne-a creeat, trecand in plan secund. Vedeti….simplul fapt, ca numele Sau, e diferit in functie de civilizatie, spune multe ! Pentru toti, ar trebui sa poarte doar un singur nume…. CREATORUL ! Daca acceptam ca creierul nostru e un super computer, atunci putem accepta un super internet, la care se conecteaza acesta, in legatura cu…Creatorul ! Deci, fiecare din noi poate ajunge cu rugaciunile sau rugamintile, acolo sus ! Iertati-mi divagatia, dar m-a prins sfarsitul comentariului d-vs. Va cer scuze inca o data, pentru interventia mea.

  2. Razvan spune

    Ai dreptate, chiar vroiam sa strangem semnaturi sa facem o petitie in sensul asta. S-a linistit lumea, adica toti 3.

  3. Razvan spune

    Too-Happy Dany a uitat sa ne spuna si ce optiuni are noua racla. Are integrat un tititor de carduri, dar si de bancnote (de la 10 RON in sus doar, si nu da rest), un suport de trafalete (trafaletele nu era inclus), touchpad ce simte presiunea buzelor acordand si calificative la smerenia ta. Desigur, pentru a nu bate la ochi in fata sarmanului, racla nu este din platina cum si-ar fi dorit Exagerat-deFericitul Daniel, ci doar de aur; sa nu creada platitorul de taxe ca are BOR-ul bani.
    Pe cand coada de oameni cu covoare in mana.
    Sa va spun una tare: La mitropolie era un ninja de impartea vata; cica tu iei o bucatica de vata, o atingi de racla si gata, masina consuma mai putin, facturile scad, etc etc.

  4. Marius spune

    Hehe, cu cat mai multe racle, cu atat mai multe pelerinaje, este? Si ce aduc pelerinajele astea pe langa hranirea sufletului unui crestin? $$$. CEO-ul BOR gandeste bine…

    1. Preacuviosul Ghertzoi spune

      Si te inspaimanta tu pacatosule, de puterea cea mare, pre care cu adaos vei simti-O Pre tine si la tine, pentru curatenia cugetului si a gandurilor spurcate. Ingenunche si te prosterneaza necredinciosule, ori primeste stricaciunea computerului teu si la tari si la moali ! sau hard si soft, c-asa-i dzicem noi, cunoscatorii !! Tremura si caieste-te !!

      1. Preacuviosul Ghertzoi spune

        Am sa-ncep cu tastatura !!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate