Sase ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea – Interviu cu Pr. Enasel Mihai, decan de Piatra Neamt

1

Pe 2 aprilie se implinesc sase ani de cand Papa Ioan Paul al II-lea a murit. Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Józef Wojtyła) a fost ales suveran al Vaticanului in 16 octombrie 1978. Pontificatul sau a durat 26 de ani, fiind al doilea ca durata, dupa pontificatul de 30 de ani al Papei Pius IX. Alegerea sa in calitate de papa a rupt traditia Vaticanului, fiind singurul papa de origine poloneza si primul papa de alta origine decat cea italiana de la olandezul Papa Adrian VI (1522-1523).

S-a nascut in micul oras Wadowice de langa Cracovia, pe 18 mai 1920. A fost cel mai mic dintre cei trei copii nascuti de Emilia Kaczorowska. In 1942 a devenit constient de chemarea pe care o avea pentru haina de preot, motiv pentru care a urmat cursurile unui seminar clandestin din Cracovia, condus de cardinalul Adam Stefan Sapieha, arhiepiscopul Cracoviei. A devenit preot in 1946 si si-a continuat activitatea misionara in randul polonezilor imigranti in Franta, Belgia, Olanda. In 1948 revine in Polonia unde isi continua studiile in teologie si filosofie. A urcat pe treptele ierarhiei bisericii si, in 1978 a fost ales papa si a primit numele de Ioan Paul II.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cei mai influenti oameni ai secolului al XX-lea. A avut un rol important in demolarea regimului comunist din Polonia si in imbunatatirea relatiilor Bisericii Catolice cu iudaismul, islamismul, Biserica Ortodoxa, comunitatea anglicana. A calatorit in 129 de tari si era un poliglot in adevaratul sens al cuvantului. Vorbea fluent italiana, franceza, germana, engleza, spaniola, portugheza, rusa, croata, greaca veche, latina si poloneza, limba sa materna. In timpul pontificatului sau, a beatificat peste 1000 de persoane si a canonizat aproape 500 de sfinti. Papa Ioan Paul al II-lea a fost propus spre beatificare pe 1 mai 2011.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat si Romania intre 7 si 9 mai 1999 cand cele doua Biserici, de Apus si de Rasarit, “si-au strans calduros mainile”.

De-a lungul pontificatului sau, Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om extrem de iubit, dar a avut parte si de incidente mai putin placute, care l-au pus fata in fata cu moartea. Pe 13 mai 1981, in Piata Sf. Petru din Roma un turc fanatic extremist, Mehmet Ali Agca, a tras trei gloante asupra Papei Ioan Paul II, ranindu-l grav. Papa a fost spitalizat timp de cateva luni de zile, insa in perioada sa de convalescenta l-a vizitat pe Mehmet Ali in inchisoare si i-a iertat fapta.

In seara zilei de 2 aprilie 2005, Papa Ioan Paul II a murit la varsta de aproape 85 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat în Duminica Milostivirii Divine, care cade anul acesta la 1 mai, la şase ani după decesul sau.

Prin amabilitatea Pr. Mihai Enăşel, decan de Piatra Neamţ, din cadrul parohiei romano-catolice Sf. Iosif Muncitorul, am obtinut o serie de informatii pretioase legate de persoana Suveranului Pontif si de felul in care romanii in general si nemtenii in special l-au perceput pe Papa Ioan Paul II si in ce fel i-a afectat trecerea sa la cele vesnice.

La ce numar de suflete se estimeaza comunitatea romano-catolica din aceasta parohie?

Scriptic, vorbim de 820 de familii, insa in realitate numarul este in jur de 720 de familii care apartin de biserica Sf. Iosif Muncitorul.

Cum a primit comunitatea romano-catolica vestea trecerii la cele vesnice a Sfantului Parinte?

Acum 6 ani eu eram intr-o alta parohie, la Focsani, si va pot spune ca Suveranul Pontif parca ar fi fost un fiu al comunitatii. Erau extrem de atasati de acest Suveran incat simteau ca a fost o ruptura de cineva de al lor, de un frate de-al lor. S-a simtit aceasta sinceritate de lacrimare fata de un raposat, nu a fost numai ceva de fatada, in stilul lacrimilor de crocodil.

Biserica romano-catolica a avut la acel moment  o serie de manifestari care sa comemoreze evenimentul?

In parohia unde am fost eu la Focsani, in zilele acelea s-au perindat  sute de credinciosi in biserica pentru a aprinde o lumanare in memoria Pontifului si nu exagerez daca spun ca, daca acea comunitate numara in jur de 260 de familii, in biserica au fost aprinse in jur de 3000 de lumanari. Au fost si multi ortodocsi, care au simtit inima parinteasca a acestui Papa,  care au venit si au aprins lumanari.

Cu ocazia implinirii a sase ani de la moartea Sfantului Parinte, Biserica romano-catolica are o randuiala speciala?

Da, am fost anuntati ca pe 1 mai, Sfantul Parinte va fi beatificat, va fi declarat “fericit”. Sunt mai multe etape in canonizarea unui sfant. Una dintre ele este beatificarea. Pentru aceasta se face un proces de canonizare in care mai multe persoane cerceteaza viata morala, marturii ale celor care l-au cunoscut si atestarea unor miracole prin care Dumnezeu poate interveni in favoarea persoanei propuse spre canonizare. In vederea beatificarii este necesar sa se demonstreze ca persoana in cauza a infaptuit cel putin doua miracole.

Ati avut ocazia sa il intalniti pe Sfantul Parinte si sa luati o binecuvantare?

Da, am avut marea fericire, in 1984, am si fotografie cu asa ceva. Am fost 22 de preoti care am asistat la un eveniment deosebit. Era primul an in care s-a celebrat hramul altei persoane care a fost declarata fericita, moldoveanul nostru Ieremia Valahul. Intalnirea a avut loc in capela particulara a Sfantului Parinte de la Vatican, unde intrau numai persoanele foarte apropiate lui.

Ati avut ocazia sa il primiti la vreuna dintre parohiile din Romania?

Nu, el a venit in Romania intre 7 si 9 mai 1999, numai in Bucuresti, pentru ca asa a fost protocolul.

Cum anume a primit Polonia faptul ca un polonez a devenit papa?

Stim ca polonezii sunt un popor foarte credincios si ca in proportie de 98% sunt catolici. Papa Ioan Paul al II-lea a simtit mereu ceva aparte pentru Polonia. Insa altceva este interesant de mentionat. Exista supozitii ca acest papa ar avea radacini romanesti pentru ca s-a considerat ca in anii 1600-1650, prin transhumanta, ciobanii din Ardeal au ajuns si in zona Poloniei. Acest nume al sau,  Wojtyla, s-ar trage din  Voica sau Voitila, nume romanesc. Nu este o parere proprie, insa exista studii care certifica acest lucru. Aceasta ar explica de ce a reusit sa invete limba romana si sa pronunte atat de usor cuvintele in perioada vizitei sale in Romania. Dincolo de capacitatea sa de a invata limbi straine, oricat de lucid ar fi fost, nu ar fi putut vorbi limba romana atat de clar daca nu ar fi avut ceva romanesc in gena sa.

Sase ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea

Mihaela Iosub

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Namas spune

    In sfarsit si un altfel de articol decat mizeriile de la primarie, consiliul judetean si alte troace de genul asta! Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate