Pripiat – fantoma Cernobilului

3

Orasul Pripiat, la 100 de km de Kiev si 3 km de Cernobil, este un peisaj ostil, gol si pastreaza vie fantoma Cernobilului. Orasul a fost fondat pe 4 februarie 1970 si a fost destinat celor care lucrau la statia nucleara de la Cernobil. Pripiat era numit la momentul respectiv „Atomograd” sau orasul oamenilor de stiinta si muncitorilor din domeniul nuclear, reprezentand al noualea stabiliment de acest gen din URSS.

In noiembrie 1985, orasul Pripiat avea 47500 de locuitori din 25 de etnii. Cresterea anuala a populatiei era de 1500 de locuitori. Jumatate dintre ei erau nou-nascuti, iar restul erau cei care veneau din alte zone ale URSS si s-au stabilit in oras.  Era firesc ca populatia sa se stabileasca in Pripiat. Orasul era construit ca un oras socialist exemplar, cu toate utilitatile si obiectivele necesare unui confort absolut. Era frecvent vizitat de turisti si delegatii oficiale.

Desi Cernobil este numele catastrofei, Pripiat este simbolul cel mai vizibil al acesteia. La 36 de ore dupa explozia de la Cernobil din 26 aprilie 1986, 1200 de autobuze au evacuat populatia orasului Pripiat. Accidentul de la reactorul nr.4 de la Cernobil a oprit timpul in loc.  Oamenii nu au putut lua altceva decat pe ei insisi. Totul a fost lasat in urma, mai putin efectele secundare ale radiatiilor. De asemenea, peste 360 000 de persoane au fost evacuate din zona din jurul Pripiat, Ucraina, URSS. Efectele exploziei au fost resimtite in Europa multe luni dupa aceea. Mii de victime, boli incurabile, lacrimi, amintiri negre.

Romania, la cateva sute de kilometri de locul exploziei, a fost puternic afectata, iar efectele norului radioactiv sunt resimtite si astazi in intreaga Europa. Astazi, orasul Pripiat este pustiu iar nivelul radiatiilor este atat de crescut incat este intezis accesul oamenilor mai des de o data la doua saptamani. Conform rapoartelor oficiale, pe 27 aprilie 1986 nivelul radiatiilor din Pripiat a fost de 1 Roentgen pe ora, de 100.000 de ori mai ridicat decat nivelul normal. Surse neoficiale spun ca nivelul radiatiilor din ziua evacuarii se ridica de fapt la 7 Roentgeni.

Orasul fantoma este sinistru tocmai prin pastrarea aproape intacta a infrastructurii, a cladirilor, amenajarilor urbane, insa populatia lipseste cu desavarsire. Au ramas in picioare blocurile, 15 scoli, un spital, 25 de spatii comerciale, 27 de restaurante, 10 depozite, teatre, cinematografe, sali de sport, piscine, un parc, locuri de joaca, gara, parcarea cu 400 de locuri destinata masinilor care transportau muncitorii la centrala nucleara de la Cernobil.

Pripiat a fost locul de filmare pentru filmul documentar White Horse si filmul de scurt metraj The Door, ambele produse in 2008. Pripiat este un element important si in jocurile video STALKER: Shadow of Chernobyl si STALKER: Call of Prypiat in care jucatorul poate vizita si explora virtual diverse zone ale orasului.

In prezent, situl este muzeu al erei sovietice, fiind in continuare o zona ostila care nu va putea fi locuita de oameni timp de cel putin cateva secole. Oamenii de stiinta estimeaza ca vor trece in jur de 900 de ani pana cand elementele radioactive vor fi eliminate din mediu. Desi zona orasului este accesibila turistilor in anumite conditii, o potentiala industrie a turismului a esuat din cauza linistii  mormantale din oras care afecteaza majoritatea vizitatorilor. Multi vin din curiozitate, insa chiar si cei mai curajosi nu rezista mai mult de cateva ore in Pripiat. Socul pe care il ofera vizitatorilor acest loc toxic si pustiu este o experienta care marcheaza profund pe oricine. Explozia de la Cernobil este cel mai mare dezastru nuclear al omenirii, dezastru care mai face victime si astazi, la 24 de ani de la tragedie.

V.P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. cati spune

    nu pot sa nu ma ingrozesc si sa nu pling pentru toti oamenii care traiesc astazi momente de groaza,gandindu-se ca poate maine nu vor mai exista.Daca as putea sa fac ceva pentru ei,,,sa le pot alina macar un pic suferinta……Noi,oamenii,sintem atit de prosti si de orgoliosi,,,si nu in ultimul rind asa de avari.

  2. […] un articol despre Pripiat, orasul de langa Cernobil. Nu ar fi rau sa revedeti acest articol (articol Pripiat – clic aici ) pentru ca sunt sanse foarte mari ca sa vedem acelasi lucru in […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate