Inmormantarea turismului Nemtean

14

In decursul timpului am incercat, prin diverse metode, sa promovam turismul nemtean si chiar putem spune, fara falsa modestie, ca avem rezultate notabile in acest domeniu.
Judetul Neamt are un potential turistic deosebit care nu este promovat corect, ba dimpotriva, unele promovari, gresit facute, aduc deservicii turismului.
Asumandu-ne pe deplin afirmatiile, turismul nemtean este o „varza” si, in sustinerea afirmatiilor, vom veni cu exemple concrete pentru a nu se lasa loc de interpretari:
In judetul Neamt avem multe obiective istorice sau turistice, dar dintre acestea, cateva sunt unice si deloc promovate sau defectuos promovate, nefiind prezentate de administratorii lor pe internet, locul de unde se informeaza 90% din turisti si nici in traseele turistice ale agentiilor de profil:

1. Lacul Cuiejdel – cel mai mare lac de baraj natural din Romania si din statistici cel mai mare din Europa.
Sigurele locuri in care se promoveaza acest lac sunt doua portaluri turistice: unul nonprofit www.descopera-judetul-neamt.ro si unul comercial www.turism-neamt.info. In rest, lacul cu peste un milion de metri cubi de apa nu este cunoscut nici in judet, ce sa mai vorbim in tara sau strainatate. Desigur, proiecte de amenajare, promovare si multa vorbarie cunoastem, dar concret, pana la aceasta ora nimeni nu a facut absolut nimic. Un lac unic in Romania este la noi si noi nu stim sa il “vindem” turistilor.
2. Comuna Tarcau – este cea mai mare comuna din Romania cu cele mai multe trasee offroad si de drumetii. Aceeasi soarta: 2-3 site-uri private www.turism-neamt.info, www.ardeluta.ro, www.brates.ro. In rest, nemtenii habar nu au ca langa ei se afla peisaje, cascade,  iar despre turistii straini nici nu putem vorbi. Ca sa nu mai spunem ca in comuna Tarcau se afla, de asemenea, un loc unic in Romania, satul Ardeluta,  care, din studiile efectuate in trecut, a fost declarata zona cu cel mai curat aer din Romania, motiv pentru care MAPN are o cabana in aceasta zona unde se relaxau inainte aviatorii si acum unele cadre militare.
3. Cetatea Neamtului – promovat doar pe un site privat http://cetateaneamtului.piatra-neamt.info/,  acest obiectiv istoric a fost restaurat in varianta manelistica si comerciala, fara a se tine cont de ce spun istoricii. Este promovat fara sa se tina cont de niciun tipar turistic, nu este accesibil pentru batrani, persoane cu handicap, oameni cu afectiuni diverse, deoarece drumul pana la cetate, desi renovat, este inchis cu o bariera si nu poate fi urcat decat de oamenii care au o conditie fizica buna. Despre programul de vizite nici nu mai spunem, caci, fiind administrat de bugetari, programul se termina ca atare, o zi pe saptamana liber. Telefonul de contact sau alte posibilitati de contact sunt inexistente. In afara de impulsul dat de medierea deschiderii cetatii totul este o manea istorica.
4. Strandul Piatra Neamt – declarat cel mai frumos strand din Romania. Ca promovare … o pagina intr-un site privat www.piatra-neamt.net.  In rest, povesti cu rezervari, cazare in strand sau alte minunatii nici nu intra in discutie.
5. Telegondola – declarata cea mai moderna din tara. Singurul obiectiv care are un site propriu www.telegondolapiatraneamt.ro, dar, din ce spune presa,  se pare ca orasul Piatra Neamt nu mai are sub tutela Strandul, Gradina Zoo si Telegondola, care au fost toate mutate pe o firma a primariei, care ,la randul ei, a fost data in administrarea unei firme din Cipru (paradis fiscal), firma infiintata cu cateva luni in urma. Desi nemtenii stiu clar cine este in spatele firmei din Cipru, noul administrator nu misca vreun deget pentru a promova ce administreaza. Intelegem cu totii ca afacerile locale pe care le conduce nu indeplineau conditiile pentru a prelua administrarea Telegondolei. Din acest motiv o firma fantoma a preluat aceste obiective, din care s-ar putea obtine foarte multi bani, in conditiile in care s-ar promova eficient.
6. Curtea Domneasca, compusa din cateva muzee care stau cu usile incuiate, un turn si o biserica, este un obiectiv paralel cu promovarea si, din surse sigure, mentionam ca muzeele din acest complex au refuzat o promovare oferita gratis de o firma din Piatra Neamt. Oricum Curtea Domneasca va urma calea telegondolei deoarece s-a facut initial un concurs pentru modernizarea arhitecturala, concurs castigat de o firma din Piatra Neamt, firma care ,brusc, a fost “faultata” si, desi castigatoare cu acte, proiectul a fost preluat de o alta firma din Iasi, care se pare ca, la randul ei, a subcontractat lucrarea la o alta firma si tot asa …. ca la romani.
Exemplele pot continua. Acestea au fost cateva dintre obiectivele unice in Romania, pe care nu numai ca nu stim sa le “vindem” turistilor, dar efectiv sunt administrate si promovate in detrimentul turismului nemtean.
Am invatat pe de rost explicatiile autoritatilor nemtene, explicatii care sfideaza bunul simt si aduc ofensa inteligentei oamenilor, crezand ca lumea inghite toate minciunile. Sa vedem principalele explicatii de copii de gradinita date de unii:
1.Nu avem infrastructura.
Oare cine spune asemenea aberatie nu stie ca sute de mii de romani merg in concediu la bulgari, unde soselele sunt la fel ca la noi ,ba, mai mult, politia te opreste si iti cere mita? Ce infrastructura eu ei ?….nici una, dar stiu sa vanda serviciile.
Oare cine spune aberatia cu infrastructura nu a auzit de Paris Dakar care aduna in tari fara sosele, curent si apa potabila turisti care depasesc de 10 ori populatia tarii?
Oare cine foloseste ca scuza infrastructura nu a auzit de Himalaya unde se platesc mii de euro pentru a urca pe un munte si a face poze cu care sa te lauzi toata viata sau alte locuri in care mor mai multi turisti decat localnici si, ca sa isi riste viata, platesc banii grei?
Deci varianta cu infrastuctura este o explicatie pe care o cred doar subordonatii al caror scop in viata este sa pupe dosul sefului si sa spuna ca are dreptate .
2. Lipsa banilor .
Alta explicatie penibila, atat timp cat milioane de euro europeni stau sa fie cheltuiti in turism si atat timp cat firme locale se ofera sa promoveze gratis si sunt refuzate. Nici nu pot sa imi dau seama cum poate spune cineva ca nu are bani pentru turism cand UE se roaga sa cheltuim banii si sa facem proiecte pe turism si anual se pierd multe milioane de euro pentru ca nu sunt cheltuiti.
Nu inteleg cum pot unii sa spuna ca nu au bani pentru turism si nu intra in pamant de rusine.
3. Operatorii turistici nu se implica.
Cum se asteapta autoritatile nemtene sa colaboreze cineva cu ei cand toti operatorii turistici sunt agresati anual cu minimum 5 controale fara a scapa de amenzi. Cum crede statul roman ca poate sa mearga la un operator turistic si sa il sanctioneze cu exces de zel, spunandu-i  ca este un contraventionist pe toate planurile, si apoi sa aiba pretentii de parteneriate. E la fel de aberant ca si cum ai merge la cineva, i-ai da o amenda si dupa ce iti da banii sa ii dai si o invitatie la ziua ta.
Ca sa nu spunem ca nu am  vreo cunostinta de o pensiune “rosie” , “verde” sau alta culoare care sa fie vreodata invitata la o activitate de promovare turistica unde scaunele au huse “portocalii”. Din toate aceste dispute cu „ce culoare avem in cerul gurii”, turismul nemtean a ajuns o mare varza.
Sa nu uitam ca Neamt este un judet unde industria este la pamant, prestarile de servicii nu mai au clienti. Turismul ar fi fost ultima sansa de supravietuire.
Indiferent de ce culoare are ceasul care da ora exacta, ar trebui sa se uneasca si autoritatile si mediul privat pentru a face ceva cu turismul in Neamt.  Daca mediul turistic cade,  multi oameni vor deveni muritori de foame, situatie in care nimeni nu va mai castiga nici un leu din amenzi date cu exces de zel, din impozite sau din licitatii aranjate. Daca padurea moare, nu te mai poti duce sa iei de acolo brad de Craciun, mere padurete pentru dieta si nici “tuaregu’” nu va mai avea unde sa pasca.

MORALA: Indiferent ca esti vanator, vanat, sau hot de lemne, daca moare padurea vei muri si tu de foame .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
14 Comentarii
  1. Mihaela spune

    REF: la comentariul „Cetatea de la Gadinti (azi jungla si cuib de vipere” postat de Spinola

    Ai mare dreptate: am fost in mai 2010 in zona respectiva si pe langa un poligon parasit ar fi niste ruine (din spusele localnicilor nu pe baza indicatorelor)dar zona era invadata de balarii si nu m-am incumetat sa o atac.

    In schimb in zona puteti vizita o biserica de la 1812 >> http://www.descopera-judetul-neamt.ro/Biserici/biserica-sf-dumitru-gadini.html si ruinele unui conac, fost spital, ce a fost vandut unui oarecare >> http://www.descopera-judetul-neamt.ro/Cetati/conacul-bogdan.html

    Nici unul din aceste obiective (aflate pe lista monumentelor istorice protejate) nu avea un amarat de indicator.

    Daca nu mergi documentat cu legi, harti, si sa intrebi din poarta in poarta nu ai nici o sansa sa gasesti unele obiective. Uneori ai supriza sa existe anumite monumente doar pe hartie. Halal promovare, protejare a acestora.

  2. Angela.M spune

    Parca nu faceati politica aici 😛

  3. Viitor somer spune

    Buna asta cu piersica , cred ca se referea la partea dorsala a piersicii .

  4. admin spune

    Domnule Ziarist Neamt :
    1. Nu sunt admise amenintarile in acest site.
    2. Persoana de mai sus nu a acuzat direct pe nimeni si nu a dat nume.
    3. Daca esti ziarist ar trebui sa intelegi ce inseamna „dreptul la libera exprimare”.
    4. Cititorii nu stiu cine esti dar eu am o certitudine de 99% si te rog frumos comenteaza civilizat.
    5. Vezi ca esti murdar de portocaliu pe buze , probabil de la pupat multe piersici .

  5. Ziarist Neamt spune

    Sunt un ziarist de la o alta publicatie din Neamt si va atrag atentia ca unele acuzatii trebuiesc si dovedite.
    Domnule „viitor somer” sa nu deveniti cumva „viitor inculpat”.

  6. Viitor somer spune

    Oricum voi deveni somer in curand si ani de zile am inchis ochii la toate magariile facute de sefii mei .
    Din banii pentru turism sa vedeti ce sume s-au platit pentru banere sau pentru organizari de targuri de carton sau pentru promovari care nu au existat niciodata , sa vedeti cum din banii pentru turism unii din mai marii orasului au trecut masinile personale pe comodat si au decontac cheltuieli de reparatii de sute de milioane , sa vedeti cum se face totul fictiv .
    Dar cine sa vada ca toti sunt o apa si un pamant e o hotie generalizata , orice control facut la orice firma de a primariei ar scoate la iveala smecherii de sute de milioane lunar , dar cine sa se oboseasca.
    Toata lumea e fricoasa si chiar si ce am scris eu acum are sanse minime sa apara sau se va intampla cum se intampla cu telegondola asta iarna , cand apareau comenturi pe site-uri nationale si stim noi cine dadea telefon si intervenea sa le stearga.

  7. Cata spune

    Habar nu aveti voi cate sute de milioane de lei au fost cheltuiti in Neamt pentru turism si toti banii sunt in curtile XXX ( cenzurat admin – interzis folosirea de nume de partide politice in acest ziar ) -istilor . E de ajuns sa arunce cineva o privire peste gardul lor si sa i intrebe de unde au ei atatea .

  8. Drumet spune

    Ce sa promoveze astia in Neamt ? Daca nu le iese spaga nu misca nici un deget .
    Am fost in concediu la Bulgari si pana acolo drumurile sunt ca la noi dar odata ce am ajuns in statiune , alta treba.

  9. Mungiu A. spune

    Am fost si eu la Cuiejdel o data dar a doua oara nu mai fac acest drum deoarece voi strica masina.
    Intradevar peisajul , natura, apa , aerul, totul este exceptional dar drumul pana acolo , un calvar.

  10. Angela.M spune

    Sunt educatoare in Roman si vreau sa va spun ca am incercat sa merg cu parintii mei care sunt in varsta sa le arat Cetatea Neamtului si am fost silita sa ma intorc pentru ca drumul era inchis pentru circulatia auto si parintii mei nu ar fi rezistat la un asemenea urcus.
    Felicitari administratorilor Cetatii pentru bataia de joc in care primesc turistii.

  11. batranu spune

    felicitari pt articol.
    la mai multe si mai punctual.

  12. vio spune

    Stim de site-ul acesta pe care s-au dat 500.000.000 lei vechi ( jumatate de miliard ) de la buget dar nu e in primele pagini in google la nici o cautare turistica in schimb se poate mandri ca este primul pe google la cautare dupa „viziteazaneamt.ro bani aruncati”.
    Frumoasa smecherie pe bani publici , noroc ca acum mai are un link :)):))

  13. Spinola spune

    Bravo! La tema si percutant desi inca ar fi fost atatea de spus… Pai ce turism vor sa faca astia fara monumente bine puse la punct (expresia „manea istorica” pentru restaurarile de doi bani de la Cetatea Neamt a fost bestiala!).
    Poate ar mai fi fost de spus cate ceva despre Manastirea Razboieni, Tazlau, Neamt, bisericile de lemn din zona Bicazului, comuna Stefan cel Mare – plina de monumente – Cetatea de la Gadinti (azi jungla si cuib de vipere) etc, etc…
    Bravo oricum, cine are urechi sa auda, poate si diriguitorii de profil de la deconce(r/n)trate.

  14. dumping spune
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate